Ölüsü bile faydalı
 

Doğal Hayatı Koruma Vakfı, ’ölü ağaçlara sahip çıkın’ çağrısında bulundu. Çünkü ölü ağaçlar hem doğanın dengesini koruyor, hem de küresel ısınmaya neden olan ’karbon’ etkisini azaltıyor.

Yüzyıldır ’ormana zarar verdiği’ gerekçesiyle temizlenen ölü ağaçlar, küresel ısınmaya çare oldu. Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF)çalışmalarına göre, ormanlardaki ölü ağaçlar hem biyolojik çeşitliliğin yok olmasını önlüyor, hem de genç ağaçlardan daha fazla karbon depoladığı için küresel ısınmanın etkilerini azaltıyor.
Avrupa’da, işletme ormanlarındaki ölü ağaç oranını artırmak için harekete geçen WWF, Avrupa hükümetlerine ölü ağaç miktarını 2030 yılına kadar hektar başına 20-30 metreküpe çıkarmaları çağrısında bulunuyor. Mevcut oran, birçok Avrupa ülkesinde bu limitin çok altında...

Karadeniz Avrupa’yı geçti
WWF Türkiye’ye göre ise, Türkiye’deki ölü ağaçlara ilişkin bir envanter yok. Ancak tahminlere göre, Doğu ve Batı Karadeniz bölgelerinin ulaşımı zor olan bazı ormanlarında, ölü ağaç oranının Avrupa değerlerinin üzerinde...
Küresel ısınmanın en büyük nedenlerinden birisi havadaki karbon. Ölü ağaçlar, özellikle ılıman bölge ormanlarında, uzun vadeli karbon deposu işlevi görüyor. Bu ormanlardaki ölü ağaçlar, genç ağaçlardan iki kat daha fazla karbon tutma özelliğine sahip. Sarıçam gibi uzun ömürlü ve yavaş çürüyen ağaçlardaki karbonun çoğu 1000 yıldan fazla tutulmuş olarak kalabiliyor. Ölü ağaçların en büyük özelliği ise, ekosistemdeki biyolojik çeşitliliğe yaşam alanı sağlaması.

3 ağaçta 8 metreküp karbon
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci de son 4-5 yıldır tüm orman işletmelerine talimat vererek, hektarda 3-4 yaşlı ağacın ekolojik denge için bırakılmasını sağladıklarını söyledi. Ölü ağaçların yakılmamasının bile doğaya karbon bırakılmasının önüne geçtiğini söyleyen Kahveci, kayın ormanında 3 ağacın 8-10 metreküp, çam ormanında 4-5 metreküp alan kaplayacağını sözlerine ekledi.

 ’Karbonu 1000 yıl hapsediyor’

WWF Türkiye Genel Müdürü Filiz Demirayak:
"Doğal yaşlı ormanları odun üretimi için değil, küresel ısınmanın etkilerini azaltabilmek için korumalıyız. Özellikle, ılıman kuşakta ölü ağaçlar, uzun ömürlü bir depo işlevi görüyor. Sarıçam gibi uzun ömürlü ve yavaş çürüyen ağaçlarda karbonun önemli bir bölümü 1000 yıldan fazla süre tutulmuş olarak kalabiliyor."
Kaynak:Milliyet 28 Mayıs 2007

 
Süper Teyze 62
  Ebru yine derse geç kalmıştı. Kapıyı yavaşça açıp sınıfa girdi. Öğretmeni kızgındı : - Saat 09:00 küçük hanım ! Yine bir saat geç kaldınız. Saat tam 08:00 de burada olmanız gerekiyordu !  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.