Oyuncak Yasağı
 

Hazirandaki NATO Zirvesi için uzaktan kumandalı oyuncak uçakların satışı bir ay süreyle yasaklandı. Emniyet, genelgeyle oyuncak firmalarına kararı bildirdi.

Önümüzdeki ay İstanbul’da yapılacak NATO zirvesi için alınan önlemler artarak devam ediyor. 61 devlet başkanı ve 7 bin kişinin katılması beklenen zirve öncesinde uzaktan kumandalı oyuncak satışları bir ay süresince yasaklandı. Genelgeyle birlikte özellikle uzaktan kumandalı uçak, planör ve maket uçak satışları İstanbul’da bir ay süresince durduruldu. Beyoğlu, Şişli, Beşiktaş Evlendirme Daireleri’nde kıyılacak nikahlar ertelenirken, bu bölgede ikamet eden ve çalışan 292 bin kişinin genel güvenlik bilgisi toplandı ve 4 ilçe sınırlarında kalan vadinin uydudan fotoğrafları çekildi. Önlemler çerçevesinde son olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden ilçe emniyet müdürlüklerine bir genelge gönderilerek, ilçelerde son bir ay içinde uzaktan kumandalı uçak, planör ve maket uçak gibi oyuncakların satışının durdurulması istendi.

GENELGE GÖNDERİLDİ
32 ilçe emniyet müdürlüğüne gönderilen genelgede "İlimizde mevcut uzaktan kumandalı helikopter, planör model uçak ve benzeri alanlarda satış yapan yerler, kurumlar ve derneklerle irtibat kurularak haziran ayı boyunca faaliyet göstermemeleri konusundan uyarıda bulunulması" istenerek, bu genelgenin karakollara dağıtılması da istendi. Bu tedbirin nedeni ise zirve boyunca terörist faaliyetlerin önüne geçilmesi. Uzaktan kumandalı araba, planör ya da uçakların içine bomba düzeneğinin kurulmasını önlemek için bu önlemin alındığı tahmin ediliyor. Bu oyuncakların fiyatı 750 milyon ile 50 milyon lira arasında değişiyor. 12 voltluk pille 30 metre içerisinde kontrol ediliyor. Daha yüksek voltluk pillerle 100 metre sınırında bile kontrol ediliyor.

FİRMALAR DOĞRULADI
Elite Oyuncak yetkilileri emniyetin bu genelgeden kendilerini haberdar ettiğini belirterek, bu durumu mağazalarına bildirdiklerini söylediler. Elite Oyuncak’ın Profilo Alışveriş Merkezi’ndeki mağaza müdürü Ozan Kaan, bu tip oyuncakların en fazla yılbaşı ve karne zamanı satıldığını belirterek, "Bu zamanlarda ayda 100 adet satış yapıyorduk. Ancak diğer aylarda ortalama satışımız, 40 ya da 50 adet" diyor. Kaan, Haziran ayı sonuna kadar genelgede belirtilen oyuncakların satışlarını yapmayacaklarını belirterek, bu satışların daha sonra normale döneceğini söyledi. Toys R Us Erkek Oyuncakları Satın Alma Müdürü İlker Topçu da mağazalarından 75 ila 90 milyon TL arasında satılan uzaktan kumandalı uçakların satışlarının polisin isteğiyle bir ay boyunca durdurulduğunu söyledi. İstanbul genelinden 12 mağazalarının olduğunu anlatan Topçu, "Bu ürünler elimizde kalmamıştı. Yenilerini getirtiyorduk. Ama satışlar durdurulduğu için gelen bu oyuncakları satmayacağız" diye konuşuyor.

BİR AY BOYUNCA SATILMAYACAK
Toyzz Shop’un Pazarlama Müdürü İnci Oran, kendi oyuncak mağazalarında uzaktan kumandalı küçük uçakların satıldığını belirterek, NATO Zirvesi önlemleri çerçevesinde bu oyuncakların satışlarını durduklarını söyledi. Oran, bu oyuncakları bir ay boyunca satmayacaklarını söyledi. Oyuncakçılar Derneği Başkanı ve Magic Toys’un ortaklarından Sirus Leki ise kendisinin bu önlemden haberdar edilmediğini belirterek, "Bize böyle bir önlem konusunda bilgi gelmedi. Belki perakende satış yapmadığımız içindir. Oyuncakçılar Derneği olarak haber verilmeli miydi bilmiyorum. Bunlar alınacak en ince önlemler" diye konuştu.
Kaynak: Sabah 28 Mayıs 2004

 
Süper Teyze 370
Öğretmen Türkçe dersinde anlatacaklarını bitirdikten sonra, dersin başından beri arkadaşlarıyla sohbet eden ve kendisini hiç dinlemeyen Bora’yı tahtaya kaldırdı : - Neden dersi dinlemiyorsun oğlu devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.