Öğrencinin 3 Düşmanı
 

İletişim uzmanı Doç. Dr. Doğan Cüceloğlu, ÖSS ve Anadolu Lisesi sınavına hazırlanan öğrencileri üç düşmana karşı uyardı: Kaygı-Panik-Stres. Cüceloğlu, başarıyı yakalayabilmek için yüzde 94 oranında özgüvene ihtiyaç olduğunu söyledi.

ÖSS ve Anadolu Lisesi sınavı öncesi geri sayım sürerken, öğrenciler üç büyük düşman olarak adlandırılan kaygı, panik ve strese karşı uyarıldı. Ünlü iletişimci Doç. Dr. Doğan Cüceloğlu, bilgiyle donanmış öğrencileri bile sınavdan boynu bükük ayıran bu üç düşmanla baş etmenin yolunun "sınavı kazanamazsam elalem bana ne der; babam, annem üzülür..." gibi düşüncelerden arınmak olduğunu söyledi.

Final Dersanesi’nde öğrencilere sınav sonunda "Bildiğim halde yapamadım" demekten kurtulmanın yollarını anlatan Cüceloğlu, başarı için özgüvene yüzde 94, bilgiye ise sadece yüzde 6 oranında ihtiyaç duyulduğunu anlattı. Sınava hazırlanan öğrencinin özgüvenini yok eden kaygı, panik ve stres isimli üç düşmanın bulunduğunu anlatan Cüceloğlu, bu üç düşmandan kurtulmak için öğrencilerin kendi kendilerine şu iki konuda söz vermeleri gerektiğini söyledi: "Söz veriyorum 1: Sınavda elimden gelenin en iyisini yapacağım. Sözveriyorum 2: Yaparken şevk ve coşku içinde olacağım." Cüceloğlu böyle düşünen bir öğrencinin üç düşmanı yeneceğini söyledi.

Beynimiz su kapları gibi

İnsanın biyolojik bir makine olduğunu hatırlatan Cüceloğlu, "Bu makinanın nasıl işlediğini çözdükten sonra, neleri nasıl yapabileceğini de anlamak zor değil" diyerek üç düşmanın nasıl çalıştığını su kaplarıyla anlattı: "İnsan beyninde kısa ve uzun süreli olmak üzere iki bellek bulunuyor. Öğrenilen bilgiler kısa süreli bellekte kodlanıp, uzun süreli belleğe aktarılır. Tıpkı küçük bir kap ile büyük bir kaba su doldurur gibi. Neden? Çünkü ileride bu bilgiler lazım olacak. Ve o ileride lazım olacak günlerden birisi de ÖSS’dir. İşte sınav anında kısa süreli belleğimiz bu kez tersine bir hareketle daha önce aktardığı bilgileri aynı şekilde uzun süreli belleğimizden alarak bu kez bir başka alana yani sınav kağıdına aktarmamızı sağlar. Cüceloğlu, öğrencilerin başarı yolculuğunda olası bir kaza yapmamak için beyinlerinde yaptıkları bilgi nakliyesi sırasında stres-kaygı ve panikten arınmış olmaları gerektiğini söyledi.

Cüceloğlu’nun altın öğütleri

Bugünden itibaren sabah erken kalk ve sınav günü şartlarına kendini uyarla.

Hayatında hiçbir değişiklik yapma. Sosyal ol.

Ders çalıştığın ortamı sınav ortamına benzetmeye çalış.

’Başkası ne der’ düşüncesini kafandan sil.

Sürekli gayretinin temelinde kendi seçimin yatsın

Gönlünün amacı ne ise sınava bu amaç için gir, asla kendini başkalarının istediği bir seçime doğru yönlendirme.

Gerçeklere dayalı bir beklenti içinde ol.

Bedensel ve zihinsel sağlığın yerinde olsun.

Spor yap. Ciğerlerine bol oksijen depola.

Kendine güven.

Kaynak: Akşam 27 Mayıs 2004

 
Süper Teyze 203
Okulun ilk haftasının ardından babası Meriç’e sordu : - Anlat bakalım oğlum, okulundan  memnun musun ? - Evet, dedi oğlan. - Geçen hafta neler öğrendiniz bakalım ? - Çok şey, dedi M devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.