Aslında kokoreç yiyebileceğiz ve hemen euro kullanmaya başlamayacağız...
 

İşte AB ilişkilerinde doğru bilinen 26 yanlış

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), AB konusunda kamuoyundaki yanlış algılamaların giderilmesine katkıda bulunmak amacıyla ’’AB ve Türkiye-AB İlişkilerinde Doğru Bilinen Yanlışlar’’ konulu bir çalışma hazırladı. İKV’de yardımcı uzman olarak görev yapan Zeynep Oya Usal tarafından hazırlanan çalışmada, doğru bilinen 26 yanlışa yer verildi. Çalışmada yer alan ’’doğru’’ olarak bilinen bazı ’’yanlışlar’’ şöyle:

’’Yanlış: Ne yaparsak yapalım AB bizi almaz.
Doğru: Türkiye, tam üyeliğe ilişkin asgari koşulları oluşturan ve tüm aday ülkelere istisnasız olarak uygulanan Kopenhag kriterlerini yerine getirdiğinde AB üyesi olacaktır.
Yanlış: AB bir Hıristiyan Kulübüdür.
Doğru: AB tek bir din ve kültür modeline dayanmayan, aksine zengin bir çeşitliliği bünyesinde barındıran sosyo-kültürel bir mozaiktir.
Yanlış: AB üyeliği Türkiye’nin bölünmesine sebep olacak.
Doğru: Türkiye’nin AB’ye tam üye olması, bölünmesine değil, aksine siyasi ve ekonomik istikrarı artırarak toplumsal uzlaşı kültürünün güçlenmesine neden olacaktır.
Yanlış: AB üyeliği ile örf, adet ahlak ve toplumsal kimliğimiz yok olacak.
Doğru: Hiçbir ülkenin, AB’ye girdiğinde kendi kültürel değerlerinden ve kimliğinden feragat etmesi söz konusu değildir. Yanlış: AB üyeliği ile birlikte ulusal egemenlik haklarımız Brüksel’e devredilecek.
Doğru: AB üyeliğiyle birlikte ulusal egemenlik devredilmeyecektir.
Yanlış: Katılım müzakerelerinde iyi pazarlık yaparsak AB’den her türlü tavizi alabiliriz.
Doğru: Aday ülke AB müktesebatının tümüne uyum sağlamak zorundadır. Müzakere konusu olan tek şey takvimdir.

AB SİHİRLİ DEĞNEK DEĞİL

Yanlış: AB, Türkiye’nin tüm sorunlarını çözecek.
Doğru: AB, sihirli bir değnek değildir. AB üyesi olmanın getiri ve fırsatlarından yararlanabilmek, üye ülkelerin kendi gayretleri ile doğru orantılıdır.
Yanlış: Tam üyelikle birlikte hemen AB ülkelerinde çalışmaya başlayacağız.
Doğru: Türk vatandaşları, diğer aday ülkeler gibi, tam üyelik ertesinde serbest dolaşıma dair bir geçiş dönemine tabi tutulacaktır. Geçiş döneminin bitiminde de serbest dolaşım belli kurallar çerçevesinde düzenlenmektedir.

KOKOREÇ YİYEMEYECEĞİZ

Yanlış: Tam üye olunca günlük yaşamımızdaki tüm detayları AB belirleyecek. Kokoreç bile yiyemeyeceğiz.
Doğru: Bireylerin yaşamını etkileyen düzenlemeler esas olarak sağlık, hijyen ve güvenlik standartları ile ilgilidir. Bu standartlara uyum sağlandığı sürece herhangi bir yasaklama ya da sınırlama söz konusu değildir.
Yanlış: AB üyesi olur olmaz euro kullanacağız.
Doğru: Euro’ya geçiş süreci, üye ülkelerin ekonomik ve parasal birliğe katımına ilişkin Maastricht kriterlerinin yerine getirilmesi ertesinde tamamlanmaktadır.’’
Kaynak: NetHaber 28 Mayıs 2004

 
Süper Teyze 181
İki kız arkadaş diskotek dönüşü sohbet ediyorlardı : - Harika bir geceydi, dedi biri. Bütün gece Tarkan ile dans ettim, çok eğlenceliydi. - Benim hiç şansım yoktu, dedi arkadaşı. - Nedenmiş devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.