Mars’ın Keşfi İçin 2 Ay Böyle Yattı
 

Almanya’nın Bremen kentinde yaşayan 34 yaşındaki fizikçi Bilgehan Gür, Berlin’de Mars yolculuğu için geliştirilen ‘Galileo Space’ aletinin test edilmesi için 20 kişilik denek ekibinin içinde yer aldı.

Sekiz hafta boyunca yataktan kalkmayan Bilgehan Gür, ‘Bir gün uzaya çıkacak olursam yanımda götüreceğim ilk şey Türk bayrağı olacak’ dedi.

Almanya’nın Bremen kentinde yaşayan fizikçi Bilgehan Gür, küçüklüğünden bu yana hayalini kurduğu uzaya henüz gidemedi, ama Mars’a yolculuk için geliştirilen ‘Galileo Space’ adlı projenin bir parçası oldu. ‘Bir gün uzaya çıkacak olursam, yanımda götüreceğim ilk şey Türk bayrağı olacak’ diyen 34 yaşındaki fizikçi Bilgehan Gür, Mars’a yolculukta astronotların yer çekiminin olmadığı yerde kas ve kemiklerini güçlendirmesi için geliştirilen Galileo Space aletini denek olarak kullandı. Galileo Space, bilimsel araştırmalarıyla ünlü Charite Benjamin Franklin Kliniği Kas ve Kemik Araştırmalar Merkezi tarafından geliştirildi.

UZAYA HAYRANIM

Bursalı bir işçi ailesinin çocuğu olarak Göttingen’de dünyaya gelen Bilgehan Gür, Bielefeld Üniversitesi Fizik Bölümü mezunu. Bremen’de, Çevre için Fizik Enstitüsü’nde çalışan Bilgehan Gür, küçüklüğünden bu yana uzaya ve uzay çalışmalarına merak duyduğunu belirterek şunları söyledi:

‘Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) tüm çalışmalarını yakından takip ediyorum. Geçtiğimiz yılın ekim ayında Mars’a yoluculuk hedeflenerek geliştirilen bir aletin denenmesi için gönüllülerin arandığını öğrendim ve hemen başvurdum. Önce telefonla benimle bir görüşme yapıldı. Daha sonra Berlin’e davet edildim ve psikolojik testten geçtim. Bunu da başardıktan sonra tıbbi muayene testi yapıldı. Bu testte de başarılı çıkınca başvuru yapan binden fazla insanın arasında ilk 20’ye seçilerek teste dahil oldum.’

Deney esnasında, insanın yer çekiminin olmadığı bir ortamda vücudun alacağı şekli tespit etmek amacıyla 8 hafta boyunca yataktan kalkmayan Bilgehan Gür, ailesi ile de sadece telefon ve internet üzerinden görüşebildi. Evli ve iki çocuk babası Gür, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Yer çekiminin olmadığı yerde kaslar ve kemikler erimeye başlar. Bu ortamın yaratılması için sekiz hafta boyunca yataktan kalkmadım. Tuvalet ve yemek ihtiyaçlarımızı da yattığımız yerden karşıladık. Deney süresince Galileo Space adı verilen aletle günde 3-4 dakika arasında antrenman yapıldı.

Vibrasyon özelliği bulunan Galileo Space, yapılan antrenmanlarla kasların ve kemiklerin güçlenmesini sağlıyor. Deney süresinde ailemle görüşmem yasaktı. Sadece telefon ve internet üzerinden haberleşebiliyorduk. Bu süre içerisinde en çok onları özledim. uzaya gidecek olursam yanımda götüreceğim ilk şey Türk bayrağı olacak.’ 
Kaynak: Hürriyet 30 Mayıs 2004

 
Süper Teyze 47
Şevki amca güzel sesli bir kanarya almak üzere, evcil hayvanlar satan bir dükkana girdi. - İşte bu tam aradığınız gibi bir kuş ! dedi satıcı. - Ama bunun bir bacağı yok ! dedi Şevki amca. Satıcı  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.