Afacan Çocuk - Furkan ERDEM’in haberi
 

’Akıllı tekstil’ dönemi başlıyor!

Aşırı sıcaktan korumayı amaçlayan akıllı tekstil ürünleri, başarılı bir testten geçti. Akıllı perdeler, şapkalar yakında piyasada olacak!

Ege Üniversitesi (EÜ) Türk Tekstil Vakfı Ortak Araştırma Merkezinde (TAM) geliştirilen faz değiştirici ürünler, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin çok üzerinde olduğu bu günlerde denenmeye başladı.
     
Merkez Koordinatörü Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, aşırı sıcak ve soğuktan korunmayı amaçlayan ürünlerin laboratuvar testlerinin ardından günlük yaşam içinde de test edilmeye başlandığını kaydetti.

Faz değiştirici ürünler evlerdeyse perde ve çatı sistemlerinde enerji tasarrufu sağlayabiliyor. Kış aylarında güneş gören bir odada asılı bulunan perdenin güneş battıktan sonra ısı vermeye başlamasıyla kalorifer ya da sobaların oda koşullarına göre 2 saate varan sürelerde geç yakılması sağlanabiliyor.
    
Yaz aylarında da güneş gören bir odada günün en sıcak saatlerinde bile aşırı ısınma engelleniyor ve klima için harcanan enerji masrafının en az yüzde 25-30 oranında düşürülebiliyor.’’ 1 kilogram faz değiştirici karışımın 2-3 YTL’ye mal olduğunu, bu ürünün şapkada kullanılmasıyla 50 YKr, minderde 3 YTL ve perdede metrekare başına 25 YTL ek maliyet getirdiğini belirten Tarakçıoğlu, özellikle turistik beldelerdeki otellerin enerji masraflarını önemli ölçüde düşürülebileceğini iddia etti.

Gönderen: AFACAN ÇOCUK - Furkan ERDEM

 
Süper Teyze 465
Ünlü   lokantalardan birinde tek başına yemek yiyen genç adam, garsonu yanına  çağırarak şöyle dedi : - Geçen gelişimde yediğim  kuzu haşlamanız çok lezzetliydi. Bu gün aynısınd devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.