Sınavlar İçin Son Taktikler
 

Heyecanını yenen kazanacak

13 Haziran ilköğretim, 20 Haziran ise lise öğrencileri için geleceklerinin belirleneceği iki gün. Birbirleri ile yarışan öğrencilerden heyecan ve kaygılarını kontrol altına alabilenler kazanma şansına daha fazla sahip olacak. Uzmanlar, ailelere çocuklara baskı yapmamalarını öğütlüyor.

Hem ilköğretim hem de lise mezunları için sınav maratonu başladı. İlk olarak dün (30 Mayıs’ta) yapılan Özel Okullar Sınavı’nda 21 bini aşkın öğrenci ile başlayan bu maraton 13 ve 20 Haziran tarihlerinde devam edecek. 13 Haziran Pazar günü 689 bin ilköğretim öğrencisi Anadolu, Fen ve Meslek Liseleri sınavlarına girecek. Ancak asıl büyük yarış 20 Haziran’da yapılacak Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) olacak. Bu yıl ÖSYM’ye başvuran 1 milyon 902 bin 250 adaydan 1 milyon 786 bin 828’i ÖSS’ye girecek, 115 bin 442’i kendi alanlarındaki Meslek Yüksek Okulları ve Açıköğretim Programları’na sınavsız geçiş için ’en uygun aday’ olmayı bekleyecek.

KAYGI PANİK YAPMASIN!
Bu sınavlarda öğrencileri bekleyen en büyük tehlike ’sınav kaygısı’nın panik haline dönüşmesi. Bu yüzden bilgilerin yarışacağı sınavlarda başarının bir yolu da heyecanı yenmek, kaygının panik haline dönüşmesinin önüne geçmek... Öğrencilere sınavları ’ölüm kalım meselesi’ olarak algılamamaları çağrısında bulunan uzmanlar, sınavın ilk dakikalarında yaşanabilecek paniklere karşı geriye yaslanma, derin nefes alma, kasları gevşetme gibi birkaç dakikalık ’gevşeme teknikleri’ uygulamasını öneriyor. Bu tekniklerin başarılı olabilmesi için ise sınavdan önce deneme egzersizleri yapılması gerekiyor. Sınavda paniğin önüne geçmek kadar zamanı iyi kullanmak da çok önemli. Uzmanlar bu nedenle öğrencilere çözümünde takıldıkları sorular üzerinde durmamalarını ve başka bir soruya geçmelerini öneriy or. Kolay gelen ve daha başarılı oldukları bölümden soruları cevaplamaya başlamalarının da ’kendine güven’i tazeleyeceğini ve başarı hissinin oluşmasını sağlayacağını vurguluyorlar. Sınava 24 saat kala öğrencilerin ders çalışmaya son vermeleri çağrısında bulunan uzmanlar, öğrencilere "Kendinizi şımartın, yürüyüşe çıkın, arkadaşlarınızla buluşun" diyor. Uzmanlar bu sınavın bir ölüm-kalım meselesi olmadığını ve başarının tek yolunun üniversiteden geçmediğini belirterek, "Bill Gates, Ahmet Nazif Zorlu, Sakıp Sabancı gibi başarılı işadamlarını düşünün" diyor.

İŞTE YAPILACAKLAR:
- Öğrenci ’dikkatli okuyup anlayarak daha çok doğru yanıtla’ cümlesini tekrarlamayı ilke edinmeli. - ’Çabuk okumalıyım, zaman kalmadı’ diyerek kendini provoke eden öğrenci, sürat tuzağına düşer, kendini engeller. - Kendi kendine olumlu konuşma çok önemlidir. - Sınavdan önceki günü sıradan bir gece gibi düşünüp, her zamanki saatte yatmak gerekir. - Sıradışı davranışlar ile ailenin yüksek beklentileri kaygıyı artırır. Aile çocuğu tanımalı. Yönlendirirken onların zihinsel kapasitelesinin ve okul başarılarının yeterli olup olmadığının bilinci içinde olmalı. Çocuklarına başarısızlıkları halinde statülerinde bir değişim olmayacağını hatırlatmalı ve alternatif okul olanakları sunmalı.
Kaynak: Sabah 31 Mayıs 2004

 
Süper Teyze 241
Küçük kız merakla annesine sordu : - Anneciğim neden düğünlerde bütün gelinler beyaz giyerler ? - Çünkü düğün günü, gençkızların en mutlu günleridir kızım. Beyazlar içinde, mutlu bir hayata ba devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.