Türkiye’nin Uçurtma Duayeni
 

Eyüp Kardeş adıyla da tanınan Mehmet Naci Aköz önderliğinde kurulan İstanbul Uçurtmacılar Derneği isteyen herkese uçurtma yapmayı ve kullanmayı öğretiyor. Aköz, 1983’te Bulvar Gazetesi’nin açtığı bir uçurtma yarışmasını kazandıktan sonra kendini bu işe adamış. Kurduğu dernek, anahtar teslimi uçurtma festivalleri ve yarışmaları da düzenliyor.

Büyük şehirlerde giderek azalan boş alanlar uçurtmayı festivallere itiyor. Uçurtma festivali ya da yarışması denilince de akla önce Mehmet Naci Aköz önderliğinde kurulan İstanbul Uçurtmacılar Derneği geliyor. Bu dernek atölyesinde uçurtma üretiyor. Özel bir model isterseniz yapıp adresinize bile teslim ediyorlar. ‘Anahtar teslimi’ uçurtma yarışmaları, festivalleri ve okullararası uçurtma içerikli resim, şiir, kompozisyon yarışmaları düzenliyorlar.

Uçurtmacılar Derneği Başkanı Mehmet Naci Aköz’ün bu konuya ilgisi 1983 yılına kadar uzanıyor. Bulvar Gazetesi’nin açtığı uçurtma yarışmasını kazanınca uçurtmaya ilgisi artıyor ve yarışma düzenlemeye başlıyor. TV ve radyolarda uçurtma programları yapan Aköz bu konuda kitap da yazmış. ‘Ben bu işe başladığımda geçmişe dair hiçbir kaynak bulamadım ve bunun sıkıntısını çok yaşadım’ diyen Aköz gelecek nesillerin faydalanacağı bilgileri topluyor.

1997’den bu yana İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün gözetimi altında okulları dolaşıp çocuklara uçurtmanın nasıl yapıldığını, nasıl tamir edileceğini öğretiyor. ‘Uzman 3-4 arkadaş tüm yıl boyunca bütün okulları gezmeye çalışıyoruz. Hazırladığımız uçurtma rehberlerini öğrencilere dağıtıyoruz. Yanımızda gösterilerde kullandığımız en güzel uçurtmaları götürüyoruz, amacımız uçurtmaya olan ilgiyi artırmak’ diyor.

İSTEYİN, HASTANE KURALIM

British Kite Flying Assocation, Ben Franklin Kite Society-Tricitlers, Red Barons gibi dünyadaki pek çok uçurtma derneği ile ilişkide olan İstanbul Uçurtmacılar Derneği, 1997’de ilk İstanbul Uçurtma Festivali’ni yaptı. Aköz, kendilerinden yardım isteyen herkese el uzattıklarını belirtiyor.

‘Danışmanlık ücreti talep etmiyoruz. Yıllardır uçurtma festivalleri ve yarışmaları düzenliyoruz. En çok ilgiyi belediyeler ve okullar gösteriyor. Etkinliği düzenleyen kurum katılımcılara uçurtma dağıtacaksa atölyemizde bu uçurtmaları üretebiliyoruz. Etkinlik alanını düzenliyor ve içine bir uçurtma hastanesi kuruyoruz. Beyaz önlüklü, boynunda steteskop asılı bir uzman arkadaşımız aletleriyle hazır olarak yaralanmış uçurtmalara müdahale etmek için bekliyor. Yarışma yapılacaksa tarafsız bir jüri oluşturuyoruz.’

Etkinlik uluslararası olacaksa yurt dışından profesyoneller de çağırılıyor. Dernek konukların ağırlanması, modellerinin hasar görmeden etkinlik alanına getirilmesi, uçurtma konusunda konferanslar düzenlenmesini de sağlıyor.  
Kaynak:Hürriyet 29 Mayıs 2004
 

 
Süper Teyze 36
Elif’in babası yemeklerini çok sıcak yemekten hoşlanırdı. Dumanı üzerinde pilavlar, ateş topu köfteler, gibi  dolmalar ! Annesi o gün börek yapmıştı. Annesi o gün börek yapmıştı. Fırından çıkar devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.