Bu Albümün Adı Çuvaşça Kör At Sineği
 

Bildiğimiz albümlere benzemiyor Sokkur Saska. Bu iki kelime, Çuvaşça’da kör at sineği demek. Sarp Keskiner, Burkay Dönderici, Orçun Baştürk ve Savaş Çağman’dan oluşan grubun adı ise Saska, yani at sineği. Grup, yeni bir yerel müzik icat etmek istemiş.

Aralarından hiçbiri Kafkas kökenli değil ama, yöresel dillerde söylenmiş İç Asya, Kuzey Asya ve Kafkasya halk şiirlerini ve makamlarını inceleyerek bu albümdeki müzikleri ortaya çıkarmışlar. Anlattıkları öyküler tükenene kadar Saska’ya yeni zincirler eklemeye devam edecekler. Albüm daha yeni raflarda yerini almışken, Sarp Keskiner’le grubu ve Sokkur Saska’yı konuştuk.

Saska projesi nasıl doğdu?

- Bu proje 1997’de Savaş Çağman Coşkun’un evinde gerçekleştirdiği bir kayıttan yola çıkılarak oluştu. 1999’un başlarında Burkay’ın katılımıyla ikili olarak devam eden proje 2002’de benim, 2003’te de Orçun’un katılımıyla son halini aldı. Benim sürdürdüğüm başka projeler de var. Orçun Baştürk ise bir yandan Replikas’ta devam ediyor. Savaş’ın önceden çıkan bir etnik pop albümü var. Saska hepimizin ortak projemiz oldu.

Nasıl bir müzik yapıyorsunuz?

- Amacımız bizi günlük yaşamlarımızdan sıyıracak yeni bir yerel müzik icat etmek. Uçsuz bucaksız sert coğrafyaların müziklerini, bir araya gelmesi tuhaf karşılanacak diğer uzak coğrafya müzikleri ile beraber kurguluyoruz. Yaptığımız müzik, İç Asya, Kuzey Asya ve Kafkasya halk şiirlerini ve makamlarını malzeme olarak seçip o coğrafyadan soyutlamak olarak da adlandırılabilir. Hepimiz etnik müzikleri dinliyor ve seviyoruz. Hiç gitmediğimiz coğrafyaların müziklerini dört duvar arasında yaşıyoruz. Biz de albümümüzde müziklerine yer verdiğimiz ülkelere hiç gitmedik. O bölgelerle ilgili araştırmalarımız var ama oraya ait ya da oralı değiliz. Bunu Saska’nın genel konsepti içinde şöyle ifade ediyoruz: Dört duvar arasında kurulan hayali bir dünyanın müzikle resmedilmesi.
ALBÜMDE DOĞAL SESLER KULLANILDI

Albümün en ilginç noktalarından biri de doğadaki seslerin kullanılmış olması...

- Evet. Bir tuzun kağıda dökülme sesi, eski gaz lambasının paslı fitil ayar demirinin gıcırtısı, çeşitli vızıltılar, ıslıklar ve mikrofona vurularak elde edilen patlama sesleri var. Evde oluşturuldu bu sesler.
Kaynak: Hürriyet 29 Mayıs 2004

 
Süper Teyze 48
Lokantadaki müşterilerden biri dehşet içinde garsona seslendi : - Garson bey ! Çorbamın içinde ölü bir sinek yüzüyor ! Garson soğukkanlılıkla cevap verdi : - Ama efendim ! Ölü sinekler yüzemezler devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.