Harry Potter ve Son kitabı hakkın Sevin Okyay
 

Yedinci ve son Harry Potter kitabını çevirmeye başlayan Sevin Okyay ve Kutlukhan Kutlu, kitabı ve sona eren Potter fenomenini değerlendirdiler.

Harry Potter serisinin yedinci ve son kitabı “Harry Potter and the Deathly Hallows”un İngilizce orijinal baskısının 21 Temmuz’da tüm dünyada satışa sunulmasıyla bir fenomen daha sona erdi.

Yapı Kredi Yayıncılık, Harry Potter serisinin 7. ve son kitabının ekim ayında Türkiye’de yayımlanması için çalıştıklarını açıkladı. 6. kitabın dünyada İngilizceden sonra ilk kez Türkçede yayımlanmasını sağlayan yayınevi, yeni kitabın ilk baskısını 100 bin adet olarak planladı. “Harry Potter”ın  7. kitabı, yine önceki kitapların çevirmenleri Sevin Okyay ve Kutlukhan Kutlu tarafından Türkçeleştiriliyor. Kitabın editörü ise Betül Kadıoğlu.
Kitabı hemen okuyup işe koyulan Okyay ve Kutlu’ya başvurarak hem son kitap hem de Harry Potter hadisesi üzerine değerlendirmelerini aldık.  Heyecanla çeviriye başlayan Okyay, kitabın çok iyi yazıldığını, finalinin de harika olduğunu düşünüyor. Finali beğenmeyenleri hatırlattığımızda ise şunları söylüyor:

“10 yıldır süren bir öykünün sonuçlanış şekli herkesi mutlu etmez elbette. Her şeyden önce sonuçlanması mutsuzluk veriyor.  Ben artık bir Harry kitabı beklemeyeceğime inanamıyorum. İnanmak da istemiyorum. Kitabın adını, yayınlanma tarihini beklemek, hayatımızı anlamlı kılan şeylerden biriydi.”

'Karakterler çok net’
Bu tür uzun soluklu ve sevilen seriler bitince bir boşluk hissi duymamak imkansız. Peki bu boşluk dolabilecek mi? Okyay bu noktada ilk cildinin çevirisini “Kara Cevher Serisi, Kuzey Işıkları” adıyla gene kendisinin yaptığı, Philip Pullman’ın “His Dark Materials”ını hatırlatıyor:
“Bence Pullman çok iyi bir yazar, kitap da öyle. Fakat İngiltere dışında aynı heyecanı yaratmadı. Oysa orada da çok iyi çocuk karakterler var. Şimdi filmi de çekiliyor. Ama Harry filme çekildiğinde zaten meşhurdu. Şimdi fenomen bitti; eminim bütün yayınevleri arayışa girmiştir. 

Aslında Harry Potter’da tamamen denenmemiş bir şey de yok. Rowling’in hakkını vermek lazım; karakterleri çok iyi çiziyor. Çok net ve derinlikliler. Harry Potter gibi özdeşleşilen, renkli bir karakter tekrar çıkacak mı bilmiyorum. Gerçi Harry gibi bir olayın patlak vereceğini de öngöremezdik.  Bakarsınız gene olur...”.
Harry Potter’ı diğer çocuk kitaplarından ayıran yönünün ne olduğu yıllardır tartışılan bir konu. Okyay serinin ilk kitabı olan “Harry Potter ve Felsefe Taşı”nda tanıştığımız Harry’nin aslında tipik bir Kemalettin Tuğcu karakterine benzediğini söylüyor. 

 
Süper Teyze 300
Arda ve Ada okumayı çok seven iki arkadaştılar. Okudukları kitapları değiştirmekten,sonra da onlar üzerine sohbet etmekten çok hoşlanırlardı. Bir gün Arda , Ada’ya sordu : - Son okuduğumuz kitapt devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.