Lösemili Çocuklar Gelecekten Umutlu
 

LÖSEV tarafından organize edilen "Lösemili Çocuklar Haftası", 30 mayıs-5 haziran günleri arasında Ankara’da düzenleniyor. Vakıf Başkanı Dr. Üstün Ezer, "Lösemisiz bir dünya düşlüyoruz" diyor.

 *Kimler lösemi hastalığının tehdidindedir? Lösemi bir kan hastalığı. Kanın yapım yeri kemik iliğidir, iliğinin içerisindeki kök hücreler, kendilerine benzer hücre oluşturur ve çoğalarak kana geçerler. Bu hücrelerdeki bozulmalar hastalığa neden olur. Enfeksiyon, ilaç, vücuda giren bir kimyasal madde, beslenme ve genetik yatkınlıklar gibi çevresel etkenler hastalığın ortaya çıkışında büyük rol oynuyor. En çok 2-5 yaşlarındaki çocuklarda görülüyor. Tüm toplumda kanser hastalığının çok fazla arttığını görüyoruz. Her 5 kişiden bir kişi kanser adayı. Dünya Sağlık Örgütü bu sayının giderek artacağını ve 20 yıl içinde 2-3 katına çıkacağını söylüyor. Kanser vakalarının bir yılda 10 milyondan 20 milyona çıkması da bunu doğruluyor. Türkiye’de her yıl bin 200 çocuk lösemi hastası olmaya aday. Her yaştaki insanda görülme olasılığı var. Ancak, çocuklarda daha çok görülüyor. 0-16 yaş grubundaki her çocuk bu hastalığa yakalanabilir.
 *Lösemiden korunma yolları nelerdir? Çocuklar kanser yapıcı maddelerden uzak tutulmalı ve organik gıdalarla beslenmeli. Beslenmemizde yer alan kanser yapan maddeler ile kanserojen çevre etkilerinden yeni doğan bebeklerimizi korumak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Organik beslenme üzerine çalışmalarımız ve geliri vakıf yararına kullanılmak üzere kurduğumuz "Ispanak" isimli bir organik ürünler marketimiz var. Bizim hedefimiz 0-2 yaş grubu çocuklar. Büyüme çağındaki, beyin ve vücut gelişimlerinin en hızlı ilerlediği bu çocukların beslenmeleri büyük önem taşıyor.

* Lösemili çocuklar haftasında ne tür etkinlikler düzenleniyor? Etkinliklerimizin başlangıç noktası yine Ankara olacak. Bir açılış paneli düzenleyeceğiz. Geçtiğimiz sene yurtdışından organizasyona katılan lösemili çocuklar, Türkiye’yi çok sevdi. Ülkelerinde birer turizm elçisi oldular. Dünyanın dört bir tarafından mailler, mektuplar almayı sürdürüyoruz. Haftanın amacı Türkiye’de bu çocuklar için başardıklarımızı, sağladığımız yardımları göstermek. Geçen sene Türkiye’de bulunan Yugoslav bir annenin bağlantıları sayesinde 45 ülkenin lösemili ve kanserli çocukların ailelerinin oluşturduğu merkezi Hollanda’da bulunan Enternasyonel Çocukluk Çağı Kanserli Çocuklar Organizasyonu (ICCCPO)’na üye olacağız. Türkiye’nin önderliğinde Lösemili Çocuklar Haftası etkinlikleri tüm dünyada yaygınlaşacak ve belki Dünya Lösemili Çocuklar Haftası olacak.

* Yardımseverler LÖSEV’e nasıl destek olabilir? Evlerinde kullanmadıkları eşyaları yollayabilir, bankaya gidip bağışta bulunabilir, gönüllümüz olarak çocuklarımızı ziyaret edebilir veya kan bağışı yapabilirler. Ailelere gönderilen yardım paketleri için ev eşyası, giysi, gıda ve temizlik malzemesi bağışı alınıyor. Adak ve çelenk yardımlarını da kabul ediyoruz. LÖSEV’in bugün 10 binin üzerinde gönüllüsü var. İleride "Lösemili çocuklar kenti" kurmak istiyoruz. Eğitim merkezleri, ailelerin kalacağı yerler, sinemalar, havuzlar, hastane, okul, sosyal tesisler ve konaklama yerleri olan çok büyük bir kompleksten bahsediyoruz. Biz çocuk hastanemizi tamamen bağışlarla yaptık. Bu proje için de yardımların devamını bekliyoruz. Sadece devletimizden arsa istiyoruz.
Kaynak:Sabah 29 Mayıs 2004

 
Süper Teyze 168
Oto tamircisi sürekli müşterisi Müjgan hanımı kapıda karşıladı : -  Hoş geldiniz ! Sefalar getirdiniz hanımefendi ! dedi. Uzun zamandır görünmüyorsunuz. İki günde bir  olan ziyaretlerin devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.