Bebek Gezegen Bulundu
 

NASA’nın Spitzer Uzay Teleskobu, yaklaşık 1 milyon yaşında yeni bir ‘gezegen’ tespit etti. 420 ışık yılı uzakta yer alan gökcisminin bugüne kadar bulunan en genç gezegen olduğu sanılıyor.

New York Rochester Üniversitesi’ndeki gökbilimciler tarafından Spitzer kızıl ötesi teleskobu sayesinde bulunan gezegen Taurus takımyıldızında yer alan “CoKu Tau 4” adlı yıldızın etrafında dolaşırken tespit edildi. CoKu Tau 4’ü çevreleyen toz halkasını inceleyen bilim adamları tozun içinde yuvarlak bir delik keşfetti. Söz konusu gezegenin bu tozları toplayarak oluştuğu sanılıyor.

 Keşfi yapan ekipten Dan Watson 1 milyon yaşındaki bu nesnenin muhtemelen bugüne kadar görülen en genç gezegen olduğunu belirterek, “Gezegenlerin oluşumuna yönelik teoriler açısından sorun yaratabilecek kadar genç” dedi.

 Araştırmacılar bugüne kadar güneş sistemi dışında 100’den fazla gezegen buldu, ancak bunların çoğunun en az 1 milyar yaşında olduğu sanılıyor. Dünyanın komşusu olan diğer gezegenler yaklaşık 4.5 milyar yaşında.

 BUZLU TOZ PARÇACIKLARI

 Bebek gezegen, Spitzer’in üç önemli buluşundan yalnızca biri. Geçen yazdan itibaren Güneş yörüngesinde dolaşan Spitzer ayrıca diğer yıldızları çevreleyen toz halkalarının içinde önemli miktarda buzlu organik maddeye de rastladı. Metanol, karbondioksit ve su ile kaplanmış buzlu toz  parçacıkları olarak nitelendirilen bu maddelerin kuyrukluyıldızların buzlu yapısıyla ilgili ipuçları vermesi bekliniyor.

 Bazı bilim adamları yaşam için gerekli olan diğer maddelerin yanı sıra suyun da kuyruklıyıldızlar tarafından Dünya’ya getirildiğine inanıyor. Spitzer’in buluşu bu açıdan önem taşıyor. Aslında uzayda bu tür maddelere daha önce de rastlanmıştı, ancak ilk defa bir gezegenin oluşmasını sağlayan toz halkası içinde böyle bir madde tespit edildi.

 Spitzer Dünya’dan 13 bin 700 ışık yılı uzaktaki Centaurus takımyıldızındaki RCW 49 bölgesinde 300 yeni doğmuş yıldızı da ortaya çıkardı.
Kaynak: Hürriyet 28 Mayıs 2004

 
Süper Teyze 8
Teneffüste bütün çocuklar bahçeye çıkmıştı. Eray bir köşede oldukça sıkıntılı dikiliyor, bir ayağının üzerinde duruyor, sonra ayak değiştirerek duruşunu sürdürüyordu. Ayşegül yanına yaklaşıp sordu : devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.