Türk Yapımı Yapay Zeka Robotları
 

Osmangazi Üniversitesi’nde (OGÜ) bir grup akademisyenin geliştirdiği yapay zeka robotları, çeşitli sektörlerde malzeme taşıyacak, sınır güvenliğinde mayın arama ve imha görevlerinde kullanılabilecek.

OGÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Parlaktuna, dünyada yapay zeka sahibi akıllı robotların birçok sektörde kullanıldığını belirterek, ABD ve Almanya’nın bu alanda başı çektiğini söyledi. 

Tarım alanlarının ilaçlanması ve tohum ekilmesi, açık ocaklardan maden çıkarılması ve taşınması, askeri amaçlı keşif, gözetleme, patlayıcı maddelerin belirlenerek imha edilmesi gibi alanlarda modeller geliştirebileceklerini bildiren Parlaktuna, sistemdeki veri giriş birimi sayesinde, akıllı robotlara istenen komutların yüklenebildiğini bildirdi. 

KARINCA KOLONİSİ GİBİ ÇALIŞIYORLAR

Parlaktuna, yapay zeka robotlarının geliştirme çalışmalarının devamettiğini belirterek, şöyle devam etti: 

"DPT’ye sunduğumuz yeni projeyle oluşturulacak gezgin robot grubu, verilen görevleri ekip çalışması yaparak yerine getirecek. Gruptaki robotlardan bozulan veya verilen görevi yapamayan olduğunda, ekip personeli başka bir robot işi tamamlayacak. Basit düzeyde durum değerlendirmesi yapabilecek robotlar sayesinde birçok sektörde insan gücüne ihtiyaç ortadan kalkacak."  

Osman Parlaktuna, geliştirilen yapay zeka sayesinde robotların ’karınca kolonisi’ mantığıyla verilen görevi eksiksiz olarak yerine getirebileceğini ifade ederek, proje üzerinde yaklaşık 2 yıl çalıştıklarını kaydetti. 

Robotların yapay zeka ünitesinin yanı sıra "kamera, manyetik pusula, lazer mesafe ölçer ve çeşitli algılama birimleri" gibi parçalara sahip olduğunu belirten Parlaktuna, 120 milyar liralık projeyi, üniversitenin araştırma fonunun finanse ettiğini söyledi. 

Parlaktuna, tarım ve savunma sanayi sektöründeki çeşitli firmalarla seri üretim için görüşüldüğünü belirtti. 

Proje çalışmalarına araştırma görevlileri Metin Özkan ve Ahmet Yazıcı da katıldı.
Kaynak:Hürriyet 27 Mayıs 2004

 
Süper Teyze 166
Sabah erkenden oto tamircisine gelen adam : -  Arabamın klaksonunda bir problem var, hemen onarabilir misiniz ?  diye sordu. Usta arabayı gözden geçirdikten sonra : -Fakat beyefen devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.