Öğrenciler nasıl beslenmeli
 

Okula giden çocukların sabah kahvaltısını ihmal etmemesi gerektiği bildirildi.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mualla Aykut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluk döneminde dengeli ve yeterli beslenme ilkelerinin ihmal edilmesinin, çocuğun gelişimini ve okuldaki başarısını olumsuz etkilediğini vurguladı.

Yeterli ve dengeli beslenmenin vazgeçilmez ilkelerinden birinin sabah kahvaltısı olduğunu ifade eden Aykut, çocuklarda kahvaltı alışkanlığının küçük yaşlardan itibaren kazandırılması gerektiğine dikkati çekti.

Sağlıklı bir beslenmenin sağlanabilmesi için çocuğun kahvaltı konusunda bilinçlendirilmesinin büyük önem taşıdığını kaydeden Aykut, şunları söyledi:

“Çocuğa çalışma, uyuma, yemek yeme, oynama gibi yapacağı bütün işlerde zaman ayarlama alışkanlığı küçük yaşlardan itibaren kazandırılmalıdır. Bu alışkanlık, geç kalma korkusu yüzünden sabah kahvaltısını ihmal etme sorununu çözümler. Anne ve babalar, bu konuda hassas olmalıdırlar. Sabah kahvaltısı yapmadan okula gelen çocuklarda dikkat eksikliği görülüyor. Bu durum, çocuğun okuldaki başarısını olumsuz yönde etkiliyor. Okulda kalma süresi uzadıkça bu olumsuz etkiler artıyor. Okul süresi uzunsa çocuklara okulda; besin değeri yüksek, özel hazırlama gerektirmeyen süt veya ayran yanında peynir-domates-ekmek, yumurta-domates-ekmek, tahin helvası-ekmek, tahin-pekmez-ekmek gibi yiyeceklerden oluşan ara kahvaltısı verilmelidir.”

Aykut ayrıca, okul kantinlerinde kola veya gazoz yerine süt, ayran ve meyve suları, şeker, çikolata, bisküvi yerine meyve, besleyici ve taze sandviçler satılması gerektiğini kaydetti.

Çocuklara sadece beslenme çantası hazırlamanın sağlıklı beslenme için yeterli olmadığını bildiren Aykut, yiyeceklerin besin değerleri ile yeterli ve dengeli beslenme ilkelerinin çocuğa öğretilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Kaynak: Hürriyet Gazetesi 29/09/2007

 
Süper Teyze 438
   Ali ve Oktay sohbet ediyorlardı :   Senin baban spor yapar mı ? dedi Oktay. - Evet, dedi Al,i. Harika bir pul kolleksiyoncusudur ! - Ama pul toplamak spor sayılmaz ki, dedi  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.