Eğitim Melekleri
 

Dört genç kadın öğretmen Van’ın Yünkuşak köyünün kaderini değiştirdi Artık aileler kızlarını okutuyor, bütün öğrenciler geleceğe umutlu bakıyor

Van’ın Özalp İlçesi’nin 70 haneli 650 nüfuslu köyünde artık hiçbir şey eskisi gibi değil. Yaşları 23-27 arasında değişen ve mesleğe bu köyde başlayan 4 kadın öğretmen köyde sessiz sedasız bir zihniyet devrimi yaptı.

KIZ ÖĞRENCİ SAYISI İLK KEZ ERKEKLERİ GEÇTİ
EVLERİ tek tek gezen öğretmenler aileleri kızlarını okutmaya ikna etti. Okuldaki kız öğrenci sayısı bir anda 30’dan 62’ye çıkarak ilk kez erkekleri geçti. Yine ilk kez köyden beş kız öğrenci ortaöğrenim için ilçeye gönderildi.

MAAŞLARIYLA ÇEŞME YAPTIRIP, FİDAN DİKTİLER
KENDİ imkânlarıyla köye çeşme yaptıran öğretmenler lojmanı tamir ettirip okul çevresine 60 fidan dikti. Tüm öğrencilerin giysi ve kalem-defter ihtiyacı da karşılandı.

4 öğretmen, bin umut

İlçede kalıp, köye gitmek yerine lojmanı onardılar. Köyde yaşamaya başladılar Kız çocukların aileleriyle görüşüp sınıftaki kız öğrenci sayısını erkeklerin üstüne çıkardılar Köye çeşme yaptırdılar, yoksul öğrencilere giysi ve kırtasiye malzemesi dağıttılar.

Van’ın Özalp İlçesi Yünkuşak Köyü’nde görev yapan dört bayan öğretmen, hem tayin oldukları köy, hem de köyün çocukları için adeta ’melek’ oldu. Sinop, Hatay, Isparta ve Trabzon’dan gelen ve Doğu Anadolu Bölgesi’ni ilk kez gören Gülsüm Sarıbanan, Çiğdem Şal, Sevgi Çakır ve Hülya Memili adlı öğretmenler, tayin oldukları köyde bir çok ilke imza attılar. Genç öğretmenler işe, köyü ev ev dolaşıp, aileleri ikna ederek ilköğretim çağındaki tüm kızları okula kaydettirmekle başladılar. 8 yıllık zorunlu eğitimin ancak ilk 5 yıllık bölümünün verildiği köy okulunu bitiren öğrenciler, zorunlu eğitimin son 3 yılını Özalp’deki ortaokulda okumak zorunda. Ancak köydeki kız çocuklarının hiç biri, erkek öğrencilerin de bir kısmı ilçedeki okula gönderilmiyor. İşte bu aşamada devreye giren 4 öğretmen, daha önce kızların ortaokula gönderilmediği köyde, tam beş kız çocuğunu ilçe merkezindeki ortaokula kaydettirdiler.

KIZ ÖĞRENCİ SAYISI İKİYE KATLANDI
Bu dört idealist öğretmenin ilk yapmak istediği şey, okula gönderilmeyen kız çocukları için girişimde bulunmak oldu. Genç öğretmenler, 70 hane ve 650 nüfuslu köyü, baştan sona iki kez taradılar ve bir çok aileyle defalarca görüştüler. Bu görüşmeler olumlu sonuç verdi ve okulda öğrenim gören kız öğrenci sayısı geçen yıl 30 iken, bu yıl 62’ye çıktı. Okulda 52 erkek öğrencinin eğitim gördüğünü belirten öğretmenler, kızların bu yıl erkek sayısını geçtiğini söylerken gururlandıklarını gizlemiyorlar.

LOJMANI YAPIP KÖY SAKİNİ OLDULAR
Okula ait iki lojman 6 yıldan beri kullanılmadığı için başlangıçta servislerle ilçeye gidiş geliş yapan öğretmenler, kışın ulaşım sıkıntısı olabileceği ve okulun kapalı kalabileceğini düşünerek köyde kalmaya karar verdiler. Üç hafta boyunca çalışıp lojmanları ’yaşanabilir’ hale getirdiler. Okulun çevresine 60 adet fidan diktiler, bu arada hayırsever bir iş adamıyla irtibat kurup 110 öğrencinin kışlık giyecek, kalem-defter gibi ihtiyaçlarını temin ettiler. Böylece öğretmenler, artık Yünkuşak Köyü’nde yaşayan ve köyün çocuklarına eğitim veren köylülerin ’bizlerden biri gibiler’ dedikleri ’4 eğitim meleği’ oldular.
Kaynak: Sabah 1 Haziran 2004

 
Süper Teyze 186
Yaramaz Caner, yemek masasında küskün küskün oturuyor, kimseyle konuşmuyordu. Bir süre sonra annesi sordu : - Neden surat asıyorsun oğlum ? Kaç gündür benden patates kızartması istiyordun, yaptım devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.