Kahkaha Atın, Kan Damarlarınız Açılsın
 

Küçük bir espriye veya aklınıza gelen bir düşünceye kahkaha atmak kan damarlarınızın yararınadır. Kahkaha attığınızda kan akışınız hızlanır, ve kan damarlarını rahatlatır.

Normal kan basıncına sahip sağlıklı erkek ve kadınlar arasında yapılan bir çalışmada, bir komedi filmi izlemenin insan vücudundaki kan akışını %22 oranında arttırdığı ortaya çıkmıştır. Eğer komedi filmleri size göre değilse, neşeli ve komik bir arkadaşınızın yanında daha fazla vakit de geçirebilirsiniz.

Kan damarları, endotelyum ismi verilen bir yassı hücre katmanı tarafından kaplanmıştır. Bu katman, kan damarlarının genişlemesine ve darlaşmasına yardımcı olarak kan akışını düzenlemede rol sahibidir. Yapılan çalışmada kadın ve erkeklere izletilen bir komedi filminin sonrasında kan akışlarının %22 oranında arttığı gözlemlenirken aynı kişilere izletilen bir aksiyon filmi sonrasında kan akış oranının %35 azaldığı gözlemlendi. Bunun nedeninin aksiyon filmi sırasında oluşan mental stresin kan damarlarını darlaştırıp sıktığı ortaya çıktı.

Kan damarlarındakı genişleme kalbin iş yükünü azaltır.  Arastırmacılar  kişilerin ruhsal durumlarının kan basıncına nasıl etkı ettiğinden hala tam olarak emin olamamışlardır. Neşe, hüzün, heyecan ve korku gibi farklı psikolojik ve ruhsal  durumlarda  kandaki hormon duzeylerini değiştirebilir. Kortisol gibi  hormonlar kan damarlarının fonksiyonlarına  yada nitrik oksit fonksiyonlarına etki  edebilir. Nitrik oksit kan damarlarında genişlemeyi  güçlendiren kimyasal bir haberci  moleküldür.

Düzgün bir beslenme stili ile düzenli yapılacak egzersizler kan damarlarının sağlığı için en önemli adımlar olurken, sık sık atılacak kahkahalar da bu konuda size çok yardımcı olacaktır.

Kaynak:Hürriyet Gazetesi 14 Kasım 2007

 
Süper Teyze 304
Küçük ateşböceği, okuldan eve döndüğünde son derece üzgündü. Anne ateşböceği yavrusuna yaklaştı ve kaygıyla sordu : - Neyin var güzel bebeğim ? - Okulda çok başarısızım anneciğim, dedi yavru b devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.