Karadeniz’de asit yağmuru tehlikesi
 

Rus uzmanlar, fırtınada batan gemilerden denize 7 bin ton sülfür karışması nedeniyle Karadeniz sahil şeridine asit yağmuru yağabileceğini açıkladı

Tarihinin en şiddetli fırtınalarından biriyle boğuşan Karadeniz'de batan gemilerin doğada yol açtığı zararın giderilmesinin 10 yılı bulabileceği hesaplanıyor. Şu ana kadar 4 denizcinin canını alan Karadeniz'de 19 denizci de hâlâ kayıp. Karadeniz, gemilerden sızan zehirli maddelerle bölgedeki canlılar için de ölüm denizine dönüştü. En az 30 bin kuşun yanı sıra başta hamsi olmak üzere 10 bin civarında balık zehirli sularda öldü, mazota bulaştıkları için uçamayan kuşlar sahili kapladı.
10 yıl alabilir
İnterfaks Ajansı, denize sızan mazot miktarının 2 bin tona ulaştığını, bunun bir kısmının dibe çökmesi nedeniyle temizlenmesinin artık iyice zorlaştığını bildirdi.
Ajansa göre, Rus çevre koruma örgütleri ve yabancı bilim adamları facianın sonuçlarının tümüyle ortadan kaldırılmasının 10 yılı alabileceğini, ayrıca 1 milyar dolardan fazla kaynak gerekeceğini düşünüyor. Rusya Çevre Denetleme Komitesi Başkan Yardımcısı Oleg Mitvol da batan gemilerden denize 7 bin ton sülfür karışması nedeniyle Karadeniz sahil şeridine asit yağmuru yağabileceğini söyledi.

Azak Denizi'ne koruma
Zor koşullarda sadece 160 tonluk mazot temizleyebilen ekipler, kirliliğin Azak Denizi'ne sızmasını engellemeye çalışıyor. Fırtına sonucu toplam dört geminin battığı, sekizinin de karaya oturduğu ya da hasar gördüğü belirlendi.

Kaynak:Milliyet Gazetesi 14 Kasım 2007

 
Süper Teyze 158
Öğretmen coğrafya dersinde sınıfa sordu : - Porto nerededir, bilen var mı çocuklar ? Umut hemen parmak kaldırdı : - Bizim evdeki şişelerin arasında öğretmenim ! - Nasıl yani ? diyebildi  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.