Küresel Isınma ve Türkiye
 

TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Öztürk ve beraberindekiler, 1960’da devlet tarafından kurutulduktan sonra toprakları bölge halkının kullanımına sunulan Simav Göl arazisinin tekrar eski haline getirilip getirilmemesi konusunu incelemek üzere arazide inceleme yaptı.

Komisyon Başkanı Mustafa Öztürk, yaptığı açıklamada, Simav’ın iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ilçe olduğunu belirterek, özellikle burada tahıl, bağcılık ve kestane gibi ürünlerde ciddi üretim düşüşlerinin gözlendiğini belirtti.

Bölgedeki su kaynaklarının doğru yönetilmesi için su kaynaklarının bilançosunun çıkartılması gerektiğine işaret eden Öztürk, şöyle konuştu:
’’Yağış miktarında mutlaka bir denge kurulmalı. Bu denge kurulması için yapılması gereken önlemlerden biri vahşi sulamayı sonlandırmaktır. Bununla birlikte tarım kesimi desteklenmelidir. Damla sulamayla birlikte çevreyle uyumlu sulama sistemlerinin devreye girmesi gerekiyor. Simav’da kentsel dönüşüm projesinin mutlaka devreye girmesi gerekiyor. Yani yalıtımlı ve daha az enerji harcayan binaların devreye girmesi lazım.’’

Suyun kullanımı sırasında yaşanan çok başlılıktan da şikayetçi olduklarını belirten Öztürk, ’’Suyun merkez de bir otoritesi, yerelde de bir otoritesi olması lazım. Su konusundaki en önemli düşüncelerimizden birisi il bazında suyun bir patronu olmasıdır. Atık su ve tarımda kullanılan su da buna dahildir. Su kaynaklarında ciddi bir azalma var. Gittiğimiz her yerde bu sorun dile getiriliyor. Tarımda vahşi bir sulama ile karşı karşıyayız. Damla sulama sistemine mutlaka geçmeliyiz’’ dedi.

Devlet tarafından kurutulan Simav Gölü arazisinin eski verimini kaybetmesinden dolayı gölün eski haline getirilip getirilmemesi konusunun sürekli takip edilmesinin zorunlu olduğunu vurgulayan Öztürk, göl arazisinin mutlaka bir yönetim tarafından takip edilip gerekli önlemlerinin alınması gerektiğini söyledi.
    
"100 LİTRE SUYUN 60 LİTRESİ TOPRAĞA KARIŞIYOR"

Küresel ısınma ve suyun doğru kullanılmaması nedeniyle su kaynaklarının hızla tükendiğini ifade eden Öztürk, şöyle devam etti:
’’Özellikle bazı büyük şehirlerimizde şebekeye verilen suyun yüzde 60’lık kısmı sızmalar ve başka sorunlar nedeniyle kayboluyor. Yani 100 litre suyunuzun 60 litresi toprağa karışıyor. Bu toplantılarla bu konuda alınması gereken tedbirler, konut ve işletmelerde doğru su kullanımı nasıl yapılır gibi konularda istişarelerde bulunuyoruz. Simav Gölü’nün bölgeye yaptığı olumsuz etkileri bütün taraflarla tartışarak belirleyeceğiz ve buna göre yol haritamızı çizeceğiz.’’

Kaynak: www.haberturk.com - 18.Ocak.2008

 
Süper Teyze 14
Babası Mert’e sordu : - Söyle bakalım oğlum, senin için en iyi okul hangisi ? Mert düşünmeden cevap verdi : -Kapalı olanı babacığım !  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.