Temiz plajlar
 

Mavi Bayrak, uluslararası niteliği ile de turizm açısından ayrı bir önem taşımakta. Tatil yapmak için bilmediği, yeni tanıyacağı bir yere giderken, insanların uluslararası garanti içeren ve özelliklerini bildiği bir plaja gitmek için plan yapması daha kolay.
 
Mavi Bayrak ödülüne aday plaj ve marinalar 4 ana grupta toplanan kriterlere göre değerlendiriliyor:

*Su kalitesi (marinalar için yalnız görsel) 
*Can güvenliği, donanım ve hizmetler
*Çevre eğitimi ve bilgilendirme
*Çevre yönetimi

NASIL MAVİ BAYRAK ALINIR?
Mavi Bayrak ödülü için müracaatlar,  turistik isletmeler veya kişisel olarak belediyeler aracılığı ile "TÜRÇEV’e yapılıyor.

TÜRÇEV, başvuruları "Ulusal Jüri"nin değerlendirilmesine sunar ve jürinin uygun gördüğü plaj ve marinaların bilgi ve belgelerini FEE’ ye ulaştırır. FEE, Uluslararası Jürisini toplayarak tüm ülkelerin taleplerini değerlendirir ve nihai kararını verir.

Ulusal Jüri üniversite temsilcileri, turizm sektöründen Turizm Yatırımcılar Derneği, Türkiye Otelciler Birliği, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği, Marina İşletme ve Yatırımcıları Derneği temsilcileri, Kültür - Turizm, Çevre, Sağlık Bakanlıkları ve TÜRÇEV temsilcilerinden oluşmakta.

Mavi Bayrak ödülü bir yıl için verilmekte ve her yıl müracaatlar yenilenmekte.

MAVİ BAYRAK DENETİMLERİ
Mavi Bayrak ödülünü aldıktan sonra gerek standardın sezon süresince korunması, gerekse verilen beyanların izlenmesi amacı ile ulusal ve uluslararası düzeyde denetimler yapılmakta. Ulusal denetim TÜRÇEV koordinasyonunda yapılmaktadır. Gerek ulusal gerekse FEE uzmanları tarafından yapılan denetimler sırasında, eksikliklerin görülmesi durumunda yetkililer uyarılmakta ve giderilmesi için kısa bir süre verilmektedir. Eksikliğin devam etmesi durumunda veya eksikliğin niteliğine göre hiç süre tanımaksızın Mavi Bayrak ödülü TÜRÇEV veya FEE uzmanı tarafından geri alınabilmektedir.

Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı İl Müdürlükleri koordinasyonunda da periyodik yerel denetimler yapılabilmektedir.

Mavi Bayrak’ın plajlar için 27, marinalar için 22 kriteri bulunmaktadır. Plajlar için en önemlilerinden birisi 15 gün ara ile sezon süresince mikrobiyolojik düzeyde ve iki parametrede deniz suyu analizlerinin yapılması ve AB normlarına göre limitlerinin tutması beklenmekte, yani deniz suyunun çok temiz olması beklenmektedir. Bu nedenle de arıtma tesisi olan belde veya münferit tesislerde paket arıtması olan yerlerin müracaatı kabul edilmektedir.

Mavi Bayrak sayımız 2007 yılında 235 plaj ve 14 marina iken 2008’de 258 plaj ve 13 marinaya ulaştı. Bayrak sayısı açısından bu yıl Türkiye İspanya, Yunanistan’ın ardından dünya üçüncüsü oldu.

http://www.turcev.org.tr/content.php?conID=44  sitesini de inceleyebilir ve daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kaynak: www.ntvmsnbc.com 29.05.2008  

 
Süper Teyze 168
Oto tamircisi sürekli müşterisi Müjgan hanımı kapıda karşıladı : -  Hoş geldiniz ! Sefalar getirdiniz hanımefendi ! dedi. Uzun zamandır görünmüyorsunuz. İki günde bir  olan ziyaretlerin devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.