Abdul- Cabbar, zenci askerlerin öyküsünü yazdı
 

Basketbol efsanesi, NBA yıldızı Kerim Abdul-Cabbar, kitap yazdı. NBA’in eski yıldızlarından Abdul-Cabbar, piyasaya yeni çıkan ’’Brothers in Arms’’ isimli kitabında, 2’nci Dünya Savaşı’nda geri planda kalmış bilinmeyen bir hikayeyi, siyahlardan oluşan 761. Tank Taburu’nun hikayesini anlatıyor.

Hikayeyi ilk olarak, bu tank taburunda görev yapan bir aile dostlarından dinleyen Abdul-Cabbar, 12 yıl önce de 761. Tank Taburu ile ilgili bir belgesel izlemiş. Belgeseli izledikten sonra aile dostları olan ve savaşta gösterdiği yararlılıktan dolayı yıllar sonra Gümüş Yıldız madalyası alan Leonard Smith’e giden Abdul-Cabbar’da, bu konuda bir kitap yazma fikri oluşmuş. 

Abdul-Cabbar’ın kitabında anlatıldığına göre, savaşmak için eğitilmelerine rağmen, 2. Dünya Savaşı’nda Avrupa’ya gönderilen siyah birliklerin çoğu, savaştırılmak yerine hamal, kamyon ya da ambulans şoförü olarak çalıştırılmış. Abdul-Cabbar, kitabında, ’’Irkçılık yüzünden bu savaş birliklerinin savaşmasına müsaade edilmedi’’ diyor. 


’’SİYAHLARIN BAŞARILARI GÖRMEZDEN GELİNDİ’"
    
O dönemde Amerikan ordusuna hakim olan ırkçı kültür yüzünden, gösterdikleri onca kahramanlıklara rağmen, 761. Tank Taburu’nun beyaz askerlere verilen herhangi bir madalya almasının engellendiğini kaydeden Abdul-Cabbar, ’’Bu tabur, Patton’ın en iyi tank taburu olmasına rağmen, beyazlar siyahları savaşabilen insanlar olarak görmedikleri için, bu başarıları görmezden gelinmiştir’’ diye yazıyor.

1945’ten başlamak üzere tekrar tekrar reddedilen madalya taltifi, nihayet ABD Başkanı Jimmy Carter tarafından 1978’de olağanüstü kahramanlık gösterdiklerine dair bir başkanlık taltifi ile telafi edilmiş. 

Basketbolu 1989 yılında 42 yaşındayken bırakan 2,14 metre boyundaki Kerim Abdul-Cabbar’ın ne kaydettiği skorlar, ne pas bloklarıbugüne kadar aşılmış değil. Oynadığı takımı 6 kez NBA şampiyonluğuna taşıyan, 6 kez NBA’in En Değerli Profesyoneli, 2 kez ise NBA Finalleri’nin En Değerli Profesyoneli seçilen Abdul-Cabbar’ın, basketbol dünyasında sayısız başarısı bulunuyor. 

Eski ismi Lew Alcindor olan ünlü basketbolcu Kerim Abdul-Cabbar, ismini ise Müslüman olduktan sonra almıştı. 
Kaynak: Hürriyet 28 Mayıs 2004

 
Süper Teyze 122
Müzik dersinde öğretmen öğrencilerine en sevdikleri enstrumanları sordu. Kimisi piyano, kimisi gitar, kimisi keman, flüt,  saz , klarnet dedi.Sıra Selen’e gelmişti. Selen ayağa kalktı ve :  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.