Her zaman Ailenize güvenin. İşte okul hayatınız için düşüncelerimiz.
 

Sevgili afacanlar...

Biliyoruz okullar kapanıyor ve belki de bu uyarıyı okullarınız tekrar açıldığı zaman yapmalıyız. (Belki o zaman yine size hatırlatırız.) Gazetede okuduğumuz bir haber üzerine bizde okullarınızda yaşayabileceğiniz belki de yaşadığınız sorunlarda neleri bilmeniz konusunda size bilgi vermek, duygularımızı paylaşmak istedik.

Özellikle özel okullarda okuyorsanız, yapmış olduğunuz  bir hatadan dolayı sizi okul değiştirmeye, disiplin cezası vermeye veya okulunuzdan atmaya  kadar yöntemler uygulanabilir. Elbette cezanın ne olduğu ile ilintili olsa da bu konuda size birkaç önerimiz olacak. Bir büyüğünüz olarak düşüncelerimizi sizinle paylaşmak istedik.

Öncelikle;
Öğretmenleriniz veya okul yöneticileri sizlerle konuşacaktır. Şunu unutmayın sizler henüz yetişkin değilsiniz ancak söyleyeceğiniz herşey daha sonra işleyecek olan prosedürde ifade olarak alınacak ve o andaki hisleriniz, korkularınız, doğru şekilde düşünememeniz dikkate alınmayabilecektir.  Elbette bu okulunuzun sizlere verdiği değer ve eğitim ile öğretim arasındaki farkı çok iyi bilen bir okul öğretmen ve yöneticilerine göre değişen bir tavır olacaktır.

Önerimiz ise;

Suçunuz ne olursa olsun, size göre ne kadar büyük bir suç işlemiş olursanız olun LÜTFEN ÖNCELİKLE AİLENİZE anlatın. Aileniz ile konuşmadan en sevdiğiniz öğretmeniniz , okul yöneticiniz, rehberlik öğretmeniniz olsa bile konu hakkında bilgi vermeyin. Hele hele vermiş olduğunuz bilgi konusunda yazıya dökülmüş ise, ailenizin haberi yok ise KESİNLİKLE BU KAĞIDI İMZALAMAYIN.

Okul içinde işlemiş olduğunuz hatanın derecesi elbette bu konuda çok önemlidir. Sizlere yapmış olduğumuz uyarılar hatanızın derecesi ile alakalıdır. Okul yöneticilerinin “ailenize çocuğunuzu başka okula alın ve siciline işlenmesin” demesinin okulun kendini korumak olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Çünkü eğer okul sizin yapmış olduğunuz hatanın ceza gerektiren bir suç olduğuna gerçekten inanıyor ise, siz okuldan ayrılmış olsanız bile yapmış olduğunuz hatanın cezasını gitmiş olduğunuz okulda çekmeniz gerekmektedir. Eğer sicilinize işlenmiyorsa, unutmayın ki okul sizi okuldan göndererek kendi adını temiz tutmaya çalışıyordur. Sizin ve ailenizin bu noktada yaşacakların ne yazık ki okullar için pek dikkate alınabilir bir şey olmamaktadır. Bu nedenle ne arkadaşınıza, nede sizi yönlendiren büyüklerinize değil SADECE AİLENİZE güvenin. Unutmayın, ne yaparsanız yapın en küçüğünden en büyüğüne sizi karşılıksız sevip, sizin sorunlarınıza çare bulmak için canı gönülden uğraşacak tek kurum AİLENİZdir.

M.E.B. yayınladığı yönetmeliğe göre, sizlere ceza verilirken aşağıdaki maddelere dikkat edilmesi gerekiyor.
Yapmış olduğunuz hatanın ve bunun sonucunda almış olduğunuz cezaya bağlı olarak eğer aynı hatayı bir kez daha işlemezseniz bir sonra dönem öğretmenlerinizden toplanacak bir kurulda bu cezanız siliniyor.Ve siz nereye giderseniz gidin bir zamanlar yapmış olduğunuz hatanın çekmiş olduğunuz cezası siciliniz de kalamayarak siliniyor ve sicilinizin sorulması halinde bu bilgi soran yere verilmiyor. M.E.B. nın da çocukları düşünen kuralları olduğunu unutmayın. Adalet asla tek taraflı değildir, sadece neyi nerede arayacağınız ve bunun için nasıl mücadele etmeniz gerektiinizi bilmeniz yeterli.(Elbette bu noktada öğretici değil eğitici öğretmenlerin devrede olarak sizi düşünmelerinin en önemli unsur olduğunu hatırlatarak olması gereken bu olmasına rağmen olacağının garantisininde bulunmadığını hatırlatmak isteriz.)

Milli Eğitim Bakanlığı’nın disiplin cezası veya okuldan atılma gibi durumlarda okulların uygulamasını istediği kesin kurallar vardır. Bunların uygulandığına dikkat edin. İşte size birkaç tanesi:

MADDE 16 – (1) Disiplin cezaları takdir edilirken;
a) Öğrencilerin 18 yaşına kadar çocuk olduğu bilinciyle hareket edilmesi,
b) Öğrencilerin yararlarının temel alınması,
c) Soruşturma sürecinde gizlilik ilkesine uyulması,
ç) Sınıf rehber öğretmeni ve öğrenci velisinin de öğrenci ile ilgili görüşlerinin alınması,
d) Öğrencinin ailesi ve çevresiyle ilgili bilgilerden de yararlanılması, mümkünse sosyal inceleme raporu düzenlenerek öğrencinin içinde yaşadığı ortamın araştırılması, gerektiğinde sosyal araştırmacılardan da görüş alınması,
e) Öğrenciyi suça ya da kabahate iten tahrik unsurlarının göz önünde bulundurulması; kararda hükmün yanı sıra olaya neden olan etkenlere de yer verilmesi; suç ya da kabahatin kanıtlanmış olması,
f) (Değişik alt bent: 07.09.2007/26636 RG) Olayın mahkemeye intikal etmesi disiplin cezasının uygulanmasını engellemez. Ancak, velisinin başvurusu hâlinde öğrencinin durumunun, mahkeme kararı sonucuna göre yeniden değerlendirilmesi,
g) Öğrencilerin kişisel özelliklerinin bilinmesi,
ğ) Davranışın niteliği, önemi ve ne gibi şartlar altında yapıldığı,
h) Davranışın yapıldığı zamandaki öğrencinin psikolojik durumu,
ı) Öğrencinin yaş ve cinsiyeti,
i) Öğrencinin derslerdeki ilgi ve başarısı,
j) Öğrencinin daha önce aynı fiili işleyip işlemediği; ceza alıp almadığı,
k) Öğrencinin tüm kişiliğinin değil, yalnız söz konusu davranışının odak noktası yapılması,
l) Davranışın niteliği ile verilen cezanın uyumlu ve caydırıcı olması,
m) Cezayı gerektiren davranışlardan dolayı birden fazla disiplin cezası verilemeyeceği hususları göz önünde bulundurulur.
(2) (Ek fıkra: 07.09.2007/26636 RG) Öğrenci davranışının olumlu olması, başarısı, önceden ceza almamış olması, rehberlik servisinin görüşü hususları da göz önüne alınarak bir alt ceza verilebilir.

Biraz uzun oldu biliyoruz. Ancak son söz olarak size şunu söylemek isteriz. Asla bu tip olaylarla karşı kaşıya kalmamanızı yürekten dilediğimizi bilmelisiniz. Ancak LÜTFEN UNUTMAYIN ; size şu anda aklınızdan geçen arkadaşlarınız ile yaşanmış bazı olaylar, konuşmalar vs. için belki garip gelebilir ama HER ZAMAN AİLENİZE GÜVENİN. HER KONUDA ONLARIN SİZE YOL GÖSTERMESİNDE SİZİN ÇIKARLARINIZIN, GELECEĞİNİZİN ÖNCELİKLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN. BUNU GÖZETTİĞİNİZ ZAMAN HEM KENDİNİZİ HEMDE ARKADAŞLARINIZI KORUYABİLİRSİNİZ. Arkadaşlarınızı korumak için yapacağınız davranışların izlerini ömür boyu taşıyabilirsiniz. SİZİ EN ÇOK SEVEN KURUMA OLAN İNANCINIZ HEP İÇİNİZDE OLSUN. AİLENİZ :))))

Kocaman sevgilerler... Her zaman iyi ve başarılı olun ve dileğimiz hiç bu tip bir olayın içinde olmayın.

 
Süper Teyze 319
İskeletin biri, pastahaneye girip garsondan bir limonata istedi. Garson sordu : Limonatanızın yanında kremalı pasta da ister misiniz ? İskelet sinirlendi : - Hayır kardeşim ! Diyet yaptığım devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.