Öğrencilere Obezite Uyarısı
 

Türkiye’de çocuk ve gençlerin yetersiz ve dengesiz beslendiğini bildiren Sağlık Bakanlığı, bunun düşük zeka düzeyine ve obeziteye neden olduğuna dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile "Sağlıklı Beslenme Atağı" başlattı. Beslenmenin fiziki güç, zeka düzeyi ve sağlık için önemli olduğuna dikkat çeken Sağlık Bakanlığı, "Yetersiz ve dengesiz beslenme toplumda, fizik gücü az, zeka düzeyi orta veya düşük insanların sürekli artmasına ve toplumsal düzensizliklere de yol açmaktadır" uyarısında bulundu.

İlk etapta diyetisyenler aracılığı ile bin 500 öğrenciye beslenme eğitimi veren Sağlık Bakanlığı, 2004-2005 öğretim yılı içerisinde de beslenme eğitimlerine devam edecek.

ÇOCUKLAR HATALI BESLENİYOR

Türkiye’de çocuk ve gençlerin, hatalı beslenme alışkanlıklarına sahip olduğunu bildiren Bakanlık, öğün atlama, şeker, tuz ve yağ içeriği yüksek yiyecek-içecek tüketiminin fazla olduğuna işaret etti. Çocukluk dönemindeki bu hatalı beslenme uygulamalarının kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve şişmanlık gibi hastalıklar için temel risk faktörü oluşturduğunu belirten Bakanlık, okul çocuklarına önerilen besinlerin istenmeyen bazı sağlık sorunlarına neden olduğunu  kaydetti.

Sağlık Bakanlığı, yetersiz ve dengesiz beslenen çocukta enfeksiyon hastalıklarının sık ve ağır seyrettiği, kız çocuklarında demir yetersizliği anemisine sık rastlandığı belirtirken, bu dönemde kalsiyumun yetersiz tüketiminin ileride osteoporoz için risk faktörü oluşturduğunu kaydetti.

Dengesiz beslenen çocukta şişmanlığın önemli bir risk faktörü olduğuna dikkat çeken Bakanlık, "Çocukluk dönemindeki şişmanlık ileri yaşlara yansır ve yüksek tansiyon, kan yağlarında artış, kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı gibi kronik hastalıklara zemin hazırlar" uyarısında bulundu.

Bakanlık öğrencilere şu önerilerde bulundu:

Sabah kahvaltısını mutlaka yapın.
Her öğünde 4 temel besin grubundan yiyecek tüketin.
Günde en az 2 su bardağı süt için.
Günde en az 5 kez sebze ve meyva tüketin.
Günde en az 8-10 bardak sıvı tüketin.
Günde en az 2 kez diş fırçalayın.
Yemekleri yavaş ve iyi çiğneyerek yiyin.
Temiz ve mikropsuz besin tüketin, çiğ sebze ve meyveleri bol su ile yıkamadan yemeyin, açıkta satılan yiyecekleri satın almayın.
Yağda kızartılmış ve yağlı besinlerden uzak durun.
Çay ve kahveyi yemeklerden bir saat önce veya sonra tüketin.
Öğün aralarında şekerli besinleri tüketmekten kaçının, bu besinleri yediğiniz ve içtiğiniz zaman dişlerinizi fırçalayın ya da ağzınızı bol su ile çalkalayın.
Ellerinizi yemekten önce mutlaka yıkayın.
Yemek yerken ayrı çatal, kaşık, bıçak, tabak ve bardak kullanın.
Düzenli egzersiz yapın.
Düzenli güneşlenerek yeterli D vitamini almaya özen gösterin.
Kaynak: Hürriyet 7 Haziran 2004

 
Süper Teyze 246
Yakışıklı Türkçe öğretmeni, güzel bir hanıma, fena halde aşık olmuştu ! Bir akşam birlikte romantik bir yemek yediler. Yemeğin sonunda öğretmen, güzel kadına sordu : -  Benimle evlenir misin devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.