Küçük Kral’ın Kalbi 200 Yıl Sonra Gömülecek
 

Kral XVII. Louis’nin kalbi 200 yıllık bir gecikmeden sonra Salı günü nihayet Paris’te son istirahatgahına gömülebilecek. Böylece Fransa’nın en şaşırtıcı öykülerinden biri de sona ermiş olacak.

Fransız Devrimi’nden beri gerçekliği her zaman tartışmalara konu olan artık taşlaşmış olan kalbin gerçekten küçük Kral’a ait olduğu bilimadamlarının DNA araştırmaları sonucunda doğrulanmıştı. Sonunda Kral’ın kalbi yarın Paris’te Saint-Denis Şapel’inde diğer yakınlarının yanına gömülebilecek.

Louis-Charles 27 Mart 1785’te XVI. Louis ve Marie-Antoinette’nin ikinci oğlu olarak dünyaya gelmişti. 1789 yılında abisi Louis-Xavier-Joseph’in ölümü üzerine veliaht olarak ilan edilmişti.

Kral XVI. Louis’in 1793’te giyotinle kafası kesilerek idam edildiğinde Marie-Antoinette ikinci oğlunu Louis XVII. olarak ilan etmişti. Avrupa krallıkları onun halefliğini kabul ederler. 10 ay sonra Marie-Antoinette de aynı kocası gibi idam edilir.

Küçük Kral hapiste hastalanır. Doktorlar ne yaptılarsa onu iyileştiremezler ve 8 Haziran 1795 yılında 10 yaşındayken hayata gözlerini yumar. Küçük Kral’ın otopsisinde bulunan Doktor Pelletan XVII. Louis’nin kalbini çalarak onu alkollü suyun içinde bir kristal vazoda muhafaza eder.

Dedikodularsa o zaman beri hiç dinmez. Kimi hapisten kaçırıldığını ve yeni bir yaşama başladığını bile iddia eder. 19. yüzyılın başında kendisinin XVII. Louis olduğunu iddia edenlerin sayısı 100’ü bulur.

Doktor Pelletan’ın kristal vazoda sakladığı kalp o zaman beri birçok tehlikeler atlatır. Devrim karışıklıklarından olduğu gibi dünya savaşlarının da yıkıcılığından kurtulmayı başarır, bir ara İtalya’ya gider, 35 yıl önce de Fransa’ya, evine geri getirilir.

O zamandan beri küçük Kral’ın kalbi Saint Denis Bazilikası’nda duruyordu. Ama yıllar boyunca kimse bu kalbin gerçekten Kral’a ait olup olmadığına emin olamadı. Ta ki bilim ilerleyip de dört yıl önce DNA deneyleriyle Marie-Antoinette’den elde edilen DNA’larla kalbin DNA’ları karşılaştırılana kadar: Kalp gerçekti.

Küçük Kral’in kalbi 200 yıl sonra 8 Haziran’da nihayet huzur bulacak ve atalarının 9. yüzyıldan beri yattıkları Saint-Denis’e gömülecek.
Kaynak:Star 7 Haziran 2004


 
Süper Teyze 442
   Babası küçük Emir’i yanına çağırıp sordu : - Birinci yarı yılın bitmesine sadece birkaç hafta kaldı oğlum. Anlat bakalım, okulda durumlar nasıl ? - Çok iyi, dedi Emir. Dilbilgisinde s devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.