Kırmızı karınca sağılır, şişten robot yapılır
 

Mısır piramitlerindeki mumyalarda bakteri oluşumunu, gıdalarda mikrobik bozulmayı, deri sanayi ve tıpta bakteri çoğalmasını önlemek, hatta parfüm için kullanılan formik asidin, kırmızı karıncanın damıtılmasından elde edildiğini biliyor muydunuz?
Isparta Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencisi Ebru ve Mustafa Yılmaz kardeşler, orman dostu bu karıncaların 1670’li yıllardan beri damıtılarak katledildiğini, orman yüksek mühendisi babalarından öğrendi. Tırtıl, böcek larvaları, bitki bitlerini yiyen bu etobur kırmızı karıncalar, ormanların böcekler tarafından yok edilmesini önlüyordu.

Asidin gramı 250 dolar
Her şey Ebru’nun, karıncaların gidiş yönlerini değiştirmeleri için elindeki güneş gözlüğünü sallamasıyla başladı. Karıncalar, savunma amacıyla gözlük camına formik asit püskürttü. Onlar da bu projeyle, Fatih Koleji 12. Uluslararası Çevre Proje Olimpiyat Yarışması’na katıldı. Yılmaz kardeşler, "Formik asidin gramı 250 dolar (yaklaşık 350 milyon lira). Dünyaya, karınca katletmeden de formik asidin damıtabileceğini anlatmak istedik" diye konuştu.
Eskişehir Anadolu Lisesi’nden Melih Yıldırım’ın da, annesinin örgü şişleri, kardeşinin oyuncak arabasının parçaları, eski bir hesap makinesi paneli ile bozuk radyo aksamından güneş enerjili robot geliştirdiği yarışmaya, Makedonya, Meksika ve Güney Afrika gibi ülkelerden de parlak gençler ve projeler katıldı.
Kaynak:Milliyet 9 Haziran 2004


 
Süper Teyze 279
Oya ile Seda  ilk kez yalnız başlarına Operaya gitmişlerdi. Perde arasında büfeden birer kola aldılar. Ancak zil çaldığında henüz içecekleri bitmemişti. Tam yerlerine oturmak üzere salona girme devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.