En Büyük Asal Sayı Bulundu
 

Josh Findley adlı bir bilim adamı bugüne kadan bilinenden daha büyük bir asal sayı buldu. 7 milyon 235 bin 733 basamaklı asal sayı yan yana yazılması durumunda 25 kilometreyi buluyor. Daha önceki en büyük asal sayıdan bir milyon basamak daha büyük olan yeni sayıyı elle yazmak en iyi ihtimalle altı hafta sürüyor.

BBC’nin haberine göre, "2 üzeri 24,036,583-1" olarak ifade edilen yeni sayı, özel bir asal sayı türü olarak nitelendirilen Mersenne asal sayılarından. Yeni sayı ayrıca bilinen 41’inci Mersenne asal sayı. Mersenne asal sayıları, adını 17. yüzyılda bu tür sayılar üzerinde ilk olarak çalışmaya başlayan Fransız Marin Mersenne’den alıyor.

İSPAT ETMEK 14 GÜN SÜRDÜ

Gimps (Great Internet Mersenne Prime Search - Büyük Internet Mersenne Asal Sayı Araştırması) adı verilen bir proje için gönüllü olarak çalışan Findley, en büyük asal sayıyı bulmak için kendi bilgisayarının yanı sıra yaklaşık 240 bin bilgisayardan oluşan bir ağdan yararlandı. Findley’in 2.4 GHz Pentium 4 işlemcili, Windows XP işletim sistemli bilgisayarında bulunan sayının asal sayı olduğunu ispat etmek tam 14 gün sürdü. Şifreleme açısından büyük önem taşıyan asal sayıların kırılamayacak kodların yaratılmasına yol açabileceği belirtiliyor.

HEDEF 10 MİLYON BASAMAK

Electric Frontier Foundation adlı vakıf tarafından yürütülen ve isteyen herkese açık olan Gimps projesinde ilk 10 milyon basamaklı asal sayıyı bulana 100 bin dolar ödül verilecek. Mayıs 2000 yılında ilk 1 milyon basamaklı sayıyı bulan kişi 50 bin dolar almıştı.

Asal sayıları bulmak için kullanılan ücretsiz Gimps programı aynı zamanda bilgisayar donanımları için de bir test niteliği taşıyor. Findley bu program sayesinde çok sayıda bilgisayarda donanım sorununa rastladı.

ASAL SAYILAR

Asal sayılar uzun yıllardır matematikçilerin ilgisini çeken konuların başında geliyor. Sadece bire ve kendisine bölünebilen birden büyük tam sayılara asal sayılar deniliyor. Asal sayılar 2,3,5,7,11.. şeklinde gidiyor. Daha nadir olan Mersenne asal sayıları ise "2^P-1" olarak ifade ediliyor. En küçük Mersenne asal sayıları 3,7,31,127...Mersenne asal sayıları, sayıların temel yapı taşları olarak görülüyor.

Gimps projesi:
http://www.mersenne.org/prime.htm


 
Süper Teyze 436
  Küçük  Derya, dedesini sabahın erken saatlerinde, dalgıç giysileri içinde görünce çok  şaşırır : - Ne bu hal dedeciğim ? Nereye böyle sabah sabah ? - Ormana gidiyorum kızım,  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.