Opportunity Kratere İnecek
 

NASA, Mars’taki ikiz robot araçlarından Opportunity’yi kaybetme pahasına Endurance kraterine gönderme kararı aldı. NASA’ya göre, kraterdeki çalışmalardan elde edilebilecek ipuçları Opportunitiy’ye ’elveda’ deme riskine değer.

NASA’dan yapılan açıklamaya göre, mayıs başından bu yana hakkında verilecek kararı bekleyen Opportunity, gelecek hafta başında bu zorlu göreve gönderilebilecek. 25 derecelik bir eğimle kratere inecek olan Mars aracı, eğer devrilmeden zemine ulaşabilirse kaya örneklerini inceleyecek. Ancak kraterin zorlu yapısı nedeniyle Endurance bir daha tekrar Kızıl Gezegen’in yüzeyine geri çıkamayabilir.

HEDEF DAHA FAZLA SU İPUCU

Opportunity daha önce Eagle kraterinde yaptığı çalışmalarda Mars’ta bir zamanlar tuzlu su olabileceği yönünde ipuçlara ulaşmıştı. Bu kraterdeki çalışmalarını tamamladıktan sonra yine Meridiani Ova’sında bulunan Endurance’a yönelen Opportunity, mayıs ayından bu yana bu kraterin kenarında fotoğraf çekiyordu.

Eagle kraterinden beş kat büyük olan Endurance diğerine oranla daha derin (25 metre). Yamaçları tahmin edilenden daha dik olan Endurance’ın zeminindeki kayalar da diğerlerine oranla daha kalın ve eski olduğu için bilim adamlarının ’iştahını kabartıyor.’ Bu yüzden Endurance’daki kayaların Mars’ın ’sulu geçmişi’ konusunda daha fazla ipucu vermesi bekleniyor.
Kaynak: Hürriyet 7 Haziran 2004

 
Süper teyze 448
  Yazın en sıcak günlerinden birinde,  küçük bir sahil kasabasına tatile giden aile, saatlerce dolaştıkları halde boş bir otel odası bulamamışlardı. Saatler sonra, kapısını çaldıkları son  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.