Önce Pişiriyor Sonra Adabına Uygun Yiyorlar
 

Yoğun iş trafiği ve fast food tarzı beslenme alışkanlığı yüzünden çocukların sofra kültüründen uzaklaştığını düşünen Bilfen Koleji’nde, teorik ve pratik yemek dersleri uygulaması başlandı.

Ana hedeflerinin çocuklara mutfağı sevdirmek, kendi mutfak kültürlerine sahip çıkmayı ve yeni tatlara açık olmayı öğretmek olduğunu belirten okul müdürü Nurşen Kayatürk, ‘Ayrıca mutfağı onlar için tehlikeli bir yer olmaktan kurtarıp, neyi nasıl kullanacaklarını bildikleri, kendilerine zarar vermeden hoş vakit geçirebilecekleri bir mekan haline getirmeyi düşündük’ diyor. Haftada 20 dakika teorik, 1 saat pratik ders vererek bir yılda 490 öğrencinin derslere katılmasının planlandığı dersler sonrası, öğrencilerin çoğu anne ve babalarından birlikte yemek yemeyi talep eder olmuşlar. Müdür Kayatürk, ‘Hatta bazı öğrencilerimiz annelerine sürpriz yaparak evlerinin mutfaklarında okulda öğrendiği yemekleri yapıyormuş’ diye anlatıyor.

Dersleri Şavkay Hoca’nın asistanı veriyor

Derslerin geçtiği ‘Mutfak Kulübü’nün öğretmeni, bir süre önce yitirdiğimiz gazeteci ve gurme Tuğrul Şavkay’ın asistanı Tuba İşbakan. İşbakan ‘Öğrenciler özgün tarifler ortaya çıkarıyorlar. Bu arada hem yemek pişirme becerileri gelişiyor, hem de kendi damak tatlarını zenginleştiriyorlar. Yemek pişirmenin yanısıra sofra düzeni ve sofra adabı konusunda da temel bilgileri alıyor ve diger sınıflardan sembolik konuklara uyguluyorlar. Yıl sonunda öğrencilerimiz dönem içinde pişirilen tarifleri dosyalayarak kendi yemek kitaplarını oluşturmayı ihmal etmiyorlar’ diye konuşuyor. Görgü ve sofra adabı dersinde çocukların derslere başlamadan en fazla tabak, çatal, bıçak kullanma ile sofrada doğru bir oturma kanusunda eksiklikleri olduğunu belirten Tuba İşbakan, ‘Bunları birkaç ders sonra sıfıra indiriyoruz’ diyor. 
Kaynak:Hürriyet 10 Haziran 2004

 
Süper Teyze 199
Gecenin geç saatlerinde, tavuk kümesinden garip sesler gelmeye başlamıştı. Çiftçi ve karısı meraklandılar. Yaşlı adam el fenerini alarak karanlıkta kümese doğru yürümeye başladı. Bir yandan da kendi k devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.