Bir şarkıcıyı zirveye çıkartan sesi değil duygularıdır
 

Haris Aleksiu, Yunanistan’ın divası. 30 yıldır ülkesinin en sevilen sanatçısı ve hálá zirvede. Şarkılarındaki hüzün, yorumundaki sıcaklık, yanık sesi, onu dinlerken yaşadığınız melankolinin anahtarları.

Yunan pop müziğinin efsanesi şimdi, ‘Bizim cennetimizin sonu’ adında yeni bir albüm çıkarıyor. 2 hafta önce de Türkiye’de ‘The Best of Haris Aleksiu’ adıyla tüm sanat yaşamında seslendirdiği şarkılardan en sevilen 19 tanesinin bulunduğu bir albüm çıkarmıştı. Ofis olarak kullandığı sahile yakın villasında buluşup konuşmaya başlıyoruz. Harula’nın dünyasını, İzmir’den kalan hüzünlerini ve son albümü ile birlikte o albümdeki muhteşem parçası Şafaktaki Dostlarım’ı...

Haris Aleksiu’yla 1999’da tanıştık. Türk popunun divası Sezen Aksu’yla birlikte İstanbul ve İzmir’de verdiği konserlerin öncesindeydi. İzmirli anneannesiyle dedesinin köyüne gidecekti. Çok heyecanlıydı. Zaman zaman gözleri buğulanarak zor geçen çocukluk yıllarını anlatmıştı bana. Anneannesinden öğrendiği ‘Doktor Civanım’ şarkısını söylemişti. 5 yıl sonra yeniden buluştuk ve Haris Aleksiu hálá zirvede. Son albümü dördüncü kez platin oldu. Yılın kadın şarkıcısı, yılın yorumcusu seçildi. 6 ödül birden aldı.

Yine son derece sıcak, samimi ve mütevazıydi. Ama aradan geçen 5 yılda Harula, daha da duygusallaşmış gibi geldi bana! Artık ofis olarak kullandığı sahile yakın villasında bir saat boyunca sevgiden, mutluluktan, hüzünden ve hayattan söz ettik.

Sohbetimiz sırasında ‘Bizim cennetimizin sonu’ adını verdiği yeni albümünü de dinledik. Zaman zaman birlikte gözlerimiz buğulandı.

ÜÇÜKLÜĞÜM İZMİR ŞARKILARIYLA GEÇTİ

Harula bir Anadolulu Rum ailenin çocuğu. Dedesi İzmir yakınlarında bir köyden. Anneannesi Bornovalı. Anneannesinden bahsederken onun sesini unutamadığını söylüyor. ‘Anneannem 1922’de İzmir’den Yunanistan’a göç etmiş. Sesi hálá kulaklarımda. Türkçe ‘Hoşgeldin otur bakalım’ derdi’ diyor. Bu arada yaşadığı çevrenin hep Anadolu’dan gelen insanlardan oluştuğunu söyleyerek, bunun müzik kültürünü de etkilediğini anlatıyor: ‘Anneannem ve çevremdekiler Türkçe ve Rumca çok güzel şarkılar söylerlerdi. Ben Anadolu müziğinden, Rebetika’dan, Zimirneyka’dan, İzmir şarkılarından etkilendim.’ Yıllar sonra Türkiye’de dedesinin köyü Sevdiköy’e gidişini anlatırken ise gözleri doluyor, ağlamaya başlıyor: ‘Hürriyet Gazetesi’nin konukseverliğini hayatım boyunca unutmayacağım. Dedemim ve anneannemin evini bulmak için günlerce bana yardım ettiler. Bütün hayatım boyunca anneannemden o kadar çok dinlemiştim ki, sanki biliyor gibiydim. Ama gidince bir de baktık ki köy baraj sularının altında kalmış. Birkaç evin çatısı görünüyor. Çok hüzünlendim.’

BEST OF HARULA 15 GÜN ÖNCE ÇIKTI

Haris Aleksiu’nun Türkiye’de de 15 gün önce EMI Music’ten bir albümü çıktı. 30 yıllık sanat yaşamında seselendirdiği şarkılardan en sevilen 19 parçanın bulunduğu albümde, popüler Türk müziğine ‘cover’ olan şarkıların orijinal yorumlarının dışında Haris Aleksiu diskoğrafisinde yer alan özel şarkıları da dinliyorsunuz. Bir dünya sanatçısı olan Aleksiu’nun çeşitli ülkelerde yayınlanan onlarca ‘best of’ albümünün hiçbirinde olmayan bir zaman frekansına sahip bu albüm, Radyo D’nin basın sponsorluğunda dj Michael tarafından özel olarak hazırlandı. Birbirinden duygusal baladlar, rebetiko şarkılar ve ‘cover’lardan oluşan ‘The Best of Haris Aleksiu’ sadece Yunan ve Akdeniz müziği ile ilgilenenlerin değil müziğin duygusal yönü ile ilgilenen herkesin keyif alacağı bir albüm.
Kaynak:Hürriyet 13 Haziran 2004

 
Süper Teyze 260
Belgin sabah erkenden öğretmenini cep telefonundan aradı : - Günaydın öğretmen hanım ! Bu gün öğrencilerinizden Belgin Akkan okula gelemeyecek. Çok ateşi var ve yataktan kalkmaması gerekiyor.  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.