Ruhların Kaçışı
 

Özellikle bugün yaşları 30’larda olanlar çok iyi bilir televizonlarda birbiri ardı sıra yayınlanan Japon animasyon dizilerini... Hem görsel hem de duygusal olarak büyük- küçük herkesi etkileyen bu çizgi dizilerden sonra Japonya, artık beyazperdede de bu konunun en iyilerinden. Japon animasyon sinemasının efsanesi sayılan Hayoa Miyazaki’nin yönettiği Ruhların Kaçışı (Sen to Chihiro No Kamikakushi) Lewis Carroll’ın ünlü Alice Harikalar Diyarında’sının bir serbest uyarlaması.
(Gösterim tarihi: 18 Haziran)

FİLMİN KONUSU

Chihiro babasının iş değişikliği nedeniyle bulunduğu şehirden taşınmak zorunda olan 10 yaşında üzgün ve biraz da hırçın bir kız çocuğudur. Chihiro ve ailesi bu taşınma için yapacakları yolculukta pek çok ilginç şeyle karşılaşacaklardır. Önce Chihiro’nun anne ve babası mola yerlerindeki yemekleri yedikleri için domuza dönüşürler. Chihiro anne ve babasına yardım etmek ister ancak ortalık bir anda hayalet karnavalına dönüşür. Chihiro hayatta kalmak için, kendisini bir çeşit ‘hayalet dinleme tesisi’ olan otele kabul ettirmek zorundadır. Chihiro bu otelde hayaletlerin gizem perdesini aralamakla kalmayacak, aynı zamanda esrarengiz Haku ile aşkın büyüsünü de keşfedecektir.
  
NOTLAR... NOTLAR... NOTLAR... NOTLAR...

* Filmin yönetmeni Hayoa Miyazaki, Japonya’da animasyon konusunda bir efsane olarak kabul ediliyor.

* Miyazaki, üzerine kitaplar yazılan son filmi “Princess Mononoke"den sonra sinema kariyerini sona erdirme kararı almıştı.

*  Ruhların Kaçışı ile bu kararından vazgeçen Miyazaki, sadece kendi kariyerini taçlandırmakla kalmadı, aynı zamanda animasyon sineması ile ilgili pek çok ilkin de yaşanmasına fırsat tanıdı.
 
* 1941’de Tokyo’da doğan Hayao Miyazaki, animasyonlarında bilgisayar teknolojisinden sadece çok gerektiğinde faydalanıyor. Bunun dışında her şeyiliyle tek tek çiziyor.

*  Ruhların Kaçışı’nın 2003 Oscar’da En İyi Animasyon ve 2002 Berlin Film Festivali’nde büyük ödül Altın Ayı dahil onlarca ödül kazandığını hatırlatalım.

* Film, ABD’de 200 milyon doların üzerinde hasılat yapmıştı. "Ruhların Kaçışı", Türkiye’de iki yıl önce İf İstanbul/2. Bağımsız Filmler Festivali’nde gösterilmişti. 

FİLMİN KÜNYESİ
Yönetmen: Hayao Miyazaki
Senaryo: Hayao Miyazaki
Resmi sitesi:
http://disney.go.com/disneyvideos/animatedfilms/miyazaki/
Kaynak:Hürriyet 16 Haziran 2004

 
Süper Teyze 473
Evcil hayvanlar satan mağazaya giren adam, renkli tüyleriyle dikkat çeken papağanı uzun uzun seyrettikten sonra satıcıya fiatını sordu. Kuşun fiatı çok yüksekti. Tam 600 TL ! Adam yeniden sordu .  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.