Çölleşmenin Çözümü Var
 

Bugün Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü. NASA’ya göre, dünya topraklarının üçte birine eşit olan yaklaşık 4 milyar hektar toprak çölleşiyor Türkiye ise erozyonla da boğuşuyor. Uzmanlar, "suyu ve toprağı koruyan kanunların yanı sıra toplumsal bilinçle çölleşmenin önüne geçeriz" diyor.

Dünya , 17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü öncesinde çölleşme ve kuraklıkla ilgili önemli sinyaller veriyor. Türkiye’nin ise çölleşme kadar önemli bir sorunu da erozyon... Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Danışmanı Mahir Gürbüz, çölleşmenin, iklim ve insan aktiviteleri sonucunda oluşan arazi bozunumu olduğunu ve dünya ikliminde yaşanan değişikliklerin çölleşmeyi tetiklediğini söyledi.

TEHLİKE AÇIK
Gürbüz, 2100 yılına kadar yerkürede sıcaklığın 1-3,5 derece arasında artmasının beklendiğini ifade etti. Gürbüz şöyle devam etti: "1997 yılında 2.2 milyon kilometre kare tarım alanının yüzde 77’si çölleşme riskiyle karşı karşıyaydı. Her yıl 25 milyon ton verimli üst toprak, erozyonla kaybediliyor. 8615 kuş türünün yüzde 11’i, 4358 memelinin yüzde 25’i, balık türlerinin yüzde 34’ü yok olmuş durumda. Bunlar tehlikenin boyutlarını açıkça gösteriyor." Uzmanlar, "suyu ve toprağı koruyan kanunların yanı sıra toplumsal bilinçle çölleşmenin önüne geçilebileceğini" belirttiler. Bu arada NASA’ya göre dünya topraklarının üçte birine eşit olan yaklaşık 4 milyar hektar toprak çölleşiyor.
Kaynak:Sabah 17 Haziran 2004

 
Süper Teyze 164
Arda arkadaşına sordu : - Bil bakalım, Drakula güzel bir kadına nasıl kur yapar ? Arkadaşı bir süre düşündükten sonra doğru cevabı buldu : - Boynunuz ne kadar da çekici bayan !  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.