400 milyon yıllık balık keşfedildi
 

Brezilya kıyılarında henüz böyle bir türe rastlanmadığını belirten araştırma ekibi başkanı Jules Soto, balığın 2001 yılında Atlantik Okyanusu’nda araştırmalar yapan bir tekne tarafından bulunduğu söyledi. Araştırmayı yapan öğrencilerin türün önemini bilmediklerinden, buldukları balığı yeniden denize attıklarını ifade etti.

Çekilen arşiv fotoğraflarından balığı tanıyan Soto, sıfırdan yola çıkarak balığın peşine düştü. Yeni bir araştırma gemisi ile denize açılan Soto’nun balığın görüldüğü bölgeye giderek, canlıyı bulması ve türün henüz keşfedilmemiş olduğunu bilimsel olarak kanıtlaması tam 3 yıl aldı.
      
YAŞAYAN EN ESKİ TÜRLERDEN
       Jules Soto balığa, ‘Hydrolagus mattallansi’ adını verdi. Köpekbalığı ailesine yakın bir tür olduğu belirtilen balığın, yüzgeçleri kuş kanadını andıracak kadar gelişmiş durumda. Çimaera türünün ilk olarak 400 milyon yıl önce ortaya çıktığı ve yaşayan en eski canlı türlerinden biri olduğu kaydedildi.
       Soto, balığın diğer balıkların varlığını, elektromanyetik alanını tarayarak farkettiğini ve gelişmiş gözleri sayesinde ışığı algıladığını belirtti.
      
40 BİN TÜR KEŞFEDİLMEYİ BEKLİYOR
       Bilim adamları keşfin deniz canlılarının tasnifi açısından önemli bir buluş olduğunu vurguluyorlar. Derin su balıkları üzerine araştırma yapmanın pratik zorluklarından dolayı, bu türlerin keşfinin yapılması oldukça güç. Bu canlıların soyu henüz keşfedilemeden, denizlerdeki kirlilik nedeniyle tükeniyorlar.
       Şimdiye dek bilinen 25 bin balık türüne karşın, 40 binden fazla tür keşfedilmeyi bekliyor. 
Kaynak: Ntvmsnbc 18 Haziran 2004
       

 
Süper Teyze 298
Yaşlı çift evlerinin balkonunda oturmuş çaylarını içiyor bir yandan da gazetelerini okuyorlardı. Adam başını gazetesinden kaldırmadan : - Şu hale bak, dedi. Bütün gazeteler bu gün ölen ünlü insan devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.