Atomu Işınladılar
  ABD ve Avusturyalı bilim adamları, bir atomun özelliklerini bir başka atoma arada fiziksel bir bağlantı olmadan geçirmeyi başardı. Bu gelişme uzun zamandır beklenen süper hızlı kuantum bilgisayarlarının önünü açabilecek önemli bir adım olarak görülüyor.

Colorado’daki Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü ile Avusturya’daki Innsbruck Üniversitesi’nden iki bilim adamı grubu, uzun bir süredir yaptıkları çalışmaları başarıyla tamamladılar.

Fizikte ışınlamanın ‘bir cismin kopyasını aslından uzakta yeniden yaratmak’ anlamına geldiğini belirten bilim adamları, yaptıkları işin ‘Uzay Yolu’ dizisindeki gibi Kaptan Kirk’ün ışınlanmasına benzemediğine dikkat çektiler. Bilim adamları, ışınlamanın daima maddenin aslını yok ettiğini ve yeni bir kopyasını yarattığını söylediler.

Colorado’daki bilim ekibi çalışmalarında berilyum, Innsbruk’taki bilim adamları ekibi ise kalsiyum atomu kullandı. Mevcut olanakların büyük cisimlerin ışınlanmasına izin vermediğini hatırlatan bilim adamları, ancak çalışmalarının ultra hızlı kuantum bilgisayarların üretilmesinde önemli bir unsurunun kanıtlanması anlamına geldiğini belirttiler. Bu tür bilgisayarlarla, en karışık problemlerin aynı anda ve halen kullanılan makinelere oranla çok daha hızlı çözülmesi mümkün olabilecek.

1970 ve 80’li yıllarda tüm dünyada en çok izlenen TV dizilerinden olan ‘Uzay Yolu’nda (Startrek) izleyicinin en çok ilgisini çeken olaylardan biri ışınlamaydı. Uzay Yolu dizisinin popüler hale getirdiği ışınlama, bilim dünyasının da en çok merak ettiği konulardan. 
Kaynak: Hürriyet 18 Haziran 2004  

 
Süper Teyze 249
Canberk  sinema bileti almak üzere kuyrukta bekliyordu. Sıra kendisine geldiğinde kasadaki görevli sordu : - Senin bu saatte okulunda olman gerekmiyor mu yavrum ? - Okula gidemem ki, dedi devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.