İnternette Yeni Hız Rekoru
 

ABD’de telekom devi Sprint ve İsveç Ulusal Araştırma ve Eğitim Ağı (Sunet)kamuya açık bir ağ üzerinde en hızlı veri aktarımını gerçekleştirdi. İkili, 16 bin kilometre uzaklığa 27 dakika içinde 840 gigabyte veri aktararak dünya rekoru kırdı.

Nisan ayında gerçekleştirilen ve yakın zamanda onaylanan rekor denemesinde, ABD’deki San Jose’de bulunan bir bilgisayardan yaklaşık 16 bin km. uzaklıktaki İsveç’teki Lulea Üniversitesi’ndeki bir bilgisayara 27 dakika içinde 840 GB veri aktarıldı. 4.23 gigabit/saniye’lik yeni hız rekoru Guinness Rekorlar Kitabı’nın 2004 baskısında yer alan eski rekorun yaklaşık üç katı daha fazla.

Sprint ve Sunet’in 27 dakika içinde transfer ettiği veri miktarı yaklaşık 140 adet sinema filmine denk geliyor.

ÖZEL DONANIM KULLANILMADI

Sprint’ten yapılan açıklamada, rekor aktarım sırasında özel bir donanım ya da bağlantı kullanılmadığı belirtildi. Sprint’in küresel internet omurgası ve GigaSunet IP omurgası üzerinde 4.23 gbps hızla yol alan veri, 40 IP router dolaştı. Transfer sırasında her birinde 512 MB RAM’li Intel Xeon 2 GHz işlemci bulanan standart Dell 2650 sunucuları kullanıldı. Her iki firmanın router’ları da Cisco’nun GSR12000 serisi router’ı.

INTERNET 2’DEN YAVAŞ

Sprint ve Sunet’in yeni rekoru kamuya açık bir ağ üzerinde gerçekleştirilen en hızlı veri aktarımı olma özelliği taşıyor. Zaten veri aktarımı yapıldığı sırada her iki firmanın müşterileri de ağı kullanıyordu.

İnternet üzerinde en hızlı veri aktarımı ise Internet2 Karasal Hız Rekoru yarışması çerçevesinde nisan ayında gerçekleştirilmişti. Pasadena’daki California Teknoloji Enstitüsü (Caltech) ile Cenevre merkezli CERN’deki araştırmacılar halen kullanılan internet protokollerinden çok daha hızlı olan Internet2 omurgası üzerinde 11 bin kilometre’lik bir mesafe üzerinde ortalama 6.25 gigabit/saniyelik veri aktarım hızına ulaşmıştı.

Gelecek nesil internet olarak adlandırılan Internet2 omurgası 200 kadar üniversite, teknoloji endüstrisi ve kamu kuruluşunun ortak çabasıyla geliştirilmeye çalışılıyor.
Kaynak: Hürriyet 21 Haziran 2004

 
Süper Teyze 437
 İki kuzen her buluşmalarında birbirlerine  yeni oyuncaklarını göstererek gösteriş yapmaya bayılırlardı.O gün durum farklıydı : - Biliyor musun, dedi kuzenlerden biri. Geçen hafta babam b devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.