Dünyayı Oynatan Türkler
 

Sekiz arkadaş kafa kafaya verip bir bilgisayar oyunu yazmaya karar vermişler. Türkiye pazarı onlar için yeterince büyük değil, bu nedenle dünya pazarını hedeflemişler. Henüz oyunun hazırlıkları sürmesine rağmen dünyanın önde gelen oyun dağıtım firmalarından birlikte çalışmak için teklifler almaya başlamışlar.

Ufukları Türkiye sınırlarını aşmış bu gençler Atalay Keleştemur, Onur Şamlı, Oral Şamlı, Tamer Demiralp, Levon Sabukyan ve Coşku Baş. Görüşmemize katılamayan Çavlan Baş ve Süha Sarıoğlu’nun da ekibin üyelerinden olduğunu söylememiz gerekiyor. Ekiptekilerin hemen hepsi küçük yaşlarda Commodore ve 286’lar dönemlerinden bilgisayarla tanışmış, bilgisayarla içiçe büyümüş.

Oyun fikri kimin başının altından çıktı?

- Atalay Keleştemur: Oral ve Onur’un bir oyun yazma düşünceleri vardı zaten. Hatta oyunun ismi dahi belliydi: ‘Loath Nolder: Labores Solis’. Geçen sene bu sıralarda Saint Joseph Lisesi’nin Türk müdürü bir görüşme yapmıştık. Bunun sonucunda okul bize yazılım geliştirebilmemiz için bir oda ve bilgisayarlar temin etti. Saint Joseph’in öğrencilerinden Coşku ve Süha’nın da katılımı ile ekibimiz oluşmuş oldu. Böylece oyunu yazmaya başladık.

Nasıl bir oyun hazırlıyorsunuz?

- Pre-rendered First Person Horror Adventure. Önceden render edilmiş, birinci kişi bakışıyla korku macerası. Myst tarzı bir oyun.

Oyunun konusu nedir?

- Onur Şamlı: Bazı ayrıntıları anlatamıyorum ama genel olarak anlatabilirim. Eski bir dedektifimiz var. Oyunu onun gözünden oynuyoruz. Kaybolmuş birisini bulması gerekiyor. Çok fazla karakter yok. Çok fazla etkileşim de yok. Oynayınca insanın alışabileceği birisi. İpuçlarını kullanarak olayı çözmeye çalışmak gerekiyor.

Oyun ne zaman piyasada olacak?

- A.K.: Bu senenin sonuna doğru olmasını planlıyoruz. Yabancı yayıncılar bizimle görüşmek istiyorlar. Onlara verdiğimiz resmi zaman da bu. Bir ay sonra bir demo versiyonu sitemizden (aedongames.com) indirilebiliyor olacak. Dünyanın en büyük macera oyunları sitesi justadventure.com da oyunumuzu vermek istiyor.

İlk oyununuzda uluslararası oluyorsunuz bu durumda. Hedefiniz bu muydu?

- Levon Sabukyan: Sokaktan 12-18 yaş arasında 100 kişi çevirseniz 80’i mutlaka oyun oynuyordur. Gerçekten çok büyük bir oyun piyasası var Türkiye’de ama korsan satış da çok. Bir oyun yazmak için yoğun emek harcananıyor. Türkiye içinde kendi kendimizi baltalamış oluyoruz. Biz bu nedenle yurt dışı pazarı hedefledik.

Oyunun Türkçe’si var mı?

- Oyun İngilizce olarak yazıldı. Saydığımız nedenlerden ötürü Türkçe’sini yapmayı düşünmüyoruz.

Oyunculara bir mesajınız var mı?

- Sitemizdeki foruma üye olan pek çok Türk var ama büyük ihtimalle çekindikleri için mesaj atmıyorlar. Daha çok yabancı üyelerimiz mesaj yazıyor. Bir foruma üye olup da mesaj atmamak kadar komik bir şey yok. Üyelerimizin mesaj atması bizi cesaretlendirir, sevindirir.
Kaynak: Hürriyet 25 Haziran 2004

 
Süper Teyze 165
Zengin adam tepedeki büyük şatoyu almaya karar vermişti. Ev sahipleriyle görüşmeye gitti. Defalarca çalmasına rağmen, büyük kapı bir türlü açılmıyordu. Sonunda yaşlı  mı yoksa genç mi, kadın mı devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.