Bir NATO Zirvesi Geldi Geçti...Peki nedir bu NATO...
  Sovyetlerin kurtarıcı olarak girdiği Polonya, Doğu Almanya, Macaristan, Çekoslovakya, Romanya ve Bulgaristan’da yerleşmeye ve rejimini bu ülkelerde yaymaya başlaması üzerine ABD başta olmak üzere Batılı ülkeler kendilerini STALIN önderliğindeki bu yeni dünya devine karşı kolektif olarak savunmak amacıyla  NATO’yu oluşturdular.
        Kuzey Atlantik İttifakı’nın (NATO) kuruluşuna ilişkin antlaşma, 12 ülkenin katılımıyla 4 Nisan 1949’da Washington’da imzalandı. Washington Antlaşması olarak da anılan antlaşma, bütün imzacı devletlerin onayları verildikten sonra 24 Ağustos 1949’da yürürlüğe girdi. Antlaşmayı ; ABD, Kanada, Norveç, Danimarka, Hollanda, Belçika, Lüksenburg, İngiltere, Fransa, Portekiz, İzlanda, İtalya imzaladılar.
Sovyetlerin  2 nci Dünya Harbi sonunda Türkiye’den resmen Boğazları talep etmesi ve ayrıca Kars, Ardahan ve Artvin üzerinde hak iddia etmesi üzerine bütün dünya ordularını terhis edip savaş yaralarını sararken Türkiye, ordularını terhis edemediği gibi, bu yeni dünya devine karşı ortaya çıkan yeni savunma ihtiyaçları yüzünden mevcut askeri önlemlerini de arttırmak zorunda kaldı.
         NATO’nun kurulması  Türkiye’nin imdadına yetişti. Çünkü NATO’nun Savunma Şemsiyesi altında bulunmak SSCB karşısındaki savunma ihtiyaçları için güçlü bir kazanım olacaktı. Nitekim Türkiye ve Yunanistan’ın NATO’ya katılımına ilişkin istekler birlikte kabul edilerek iki ülkenin Kuzey Atlantik Antlaşmasına Katılım  Protokolü, 22 Ekim 1951’de Londra’da imzalandı. Türkiye, Kuzey Atlantik Antlaşması’nı 18 Şubat 1952’de onaylayarak (5886 sayılı yasa) NATO’ya resmen üye oldu.
Kaynak:http://www.kumkale.net/21subat3.html
 
Süper Teyze 319
İskeletin biri, pastahaneye girip garsondan bir limonata istedi. Garson sordu : Limonatanızın yanında kremalı pasta da ister misiniz ? İskelet sinirlendi : - Hayır kardeşim ! Diyet yaptığım devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.