‘Deprem anında’ ne yapmalı?-1
 

Büyük bölümü deprem riski altında yaşayan Türk halkı, yaşanan depremler ile birlikte, depremle yaşamayı öğrenmesi gerektiğinin de farkına vardı. 
 
Marmara depreminden sonra, bilgilenme ve bilgilendirmenin ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. 17 Ağustos ile Türkiye‘nin bir deprem ülkesi olduğunu ve bizim deprem konusunda ne kadar bilgisiz, hazırlıksız olduğumuz gerçeğini görmüş olduk.

Apartman içinde deprem davranışı (3-5 katlı bina)
       Çok katlı apartmanlarda üst katlar alt katlara göre daha çok sallanır. Bu binalar son yıllardaki deprem yönetmeliği (1975 ve sonraki)’ne ve Fen kurallarına göre yapılmışsa çökme tehlikesi yoktur. Yapılacak davranışlar 1-2 katlı evlerdekinden farklı değildir. Ancak çok katlı yapılara deprem açısından gerekli özel davranışlarda vardır:
* Yangın merdivenlerinin kapısını açık tutun.
* Ortak tehlike çıkışının (koridordaki) kapısını açık tutun.
* Binayı boşaltırken asansörü kullanmayın.
* Asansörde iseniz bütün düğmelere basın ve durduğu ilk katta asansörden inin.
* Birinci katta iseniz, kapıyı açamıyorsanız ve de zemin katta yangın çıkmışsa zemin kata yatak vb. gibi yumuşak bir şeyler attıktan sonra üstüne atlayın. Bu davranış çok katlı yapıların üst katları için geçerli değildir.
Kaynak:Ntvmsnbc 26 Haziran 2004

 
Süper Teyze 155
Ayhan’ın babasının doğumgünüydü. Küçük oğlan, hediyesini vermeden önce, babasını sarılıp öperek kutladı. Babası çok duygulanmıştı . Ayhan’ı bağrına bastı ve :  - Yakışıklı oğlum benim, bana  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.