Gerçek, Oyuna Döndü
 

Kuma firmasının oyunu, pazarda yeni bir kulvar açtı. Bu oyundaki tüm konular gerçek. İlk önce haberlerde izliyorsunuz, sonra bilgisayarın başına geçip bir de kendiniz yaşıyorsunuz

Hollywood yüz milyonlarca dolar yatırıp film çekiyor, ancak oyun endüstrisi aynı başlıklardan çok daha fazla para kazanıyor. Popüler filmler bir yana güncel olayların bile oyun dünyasının ilgisini çektiği bir dönem yaşıyoruz. ABD’nin açtığı her savaş beraberinde beş film, 50 oyun getiriyor. Böylece belki de ülkenin savaş ve savunma harcamalarının bir kısmı vergi olarak geri dönmüş oluyordur. Çok da gerçekdışı değil.
Oyun sektörünün çektiği 35 milyar doların üstündeki bütçe kıyasıya rekabet ve yeni fikir arayışını doğuruyor. Doruk noktasına ulaşansa Kuma firması oldu. KumaWar adlı oyun rekabetin ana şartı olan hızlı, etkileyici grafik ve gerçekçi ses/ışık atmosferi gibi temel bileşenlerin tümüne sahip. Onu şimdiye kadarki tüm oyunlardan ayıran detaysa konusunu gerçek hayattaki olaylardan alıyor oluşu. Oyunda Saddam Hüseyin’in yeraltı sığınağından kurtarılışı, Kandahar dağlarındaki El-Kaide avı, Felluce baskını gibi birçok operasyonu oynayabiliyorsunuz. Dünyanın her bölgesinde yaşanan güncel gelişmeler firma tarafından birkaç gün içinde oyuna ekleniyor. Yapmanız gereken sitesinden yeni bölümleri çekmek.
KumaWar ağızdan ağıza dolaşarak yüz binlerce bağımlı yaratmayı başardı.

Savaş oyun olunca
Oyunda her yeni bölümü çekip oynadığınızda çatışmaların böyle popüler ikonları beslemek için yaratıldığı hissine kapılmanız mümkün. Yayıncı firma elbette ’beslendiği’ kaynakların da fazla tepkisini çekmemek için Amerikan gazi organizasyonlarına sisteme katılan her yeni üye için 1 dolar yatırıyor.
Amerika’nın askeri faaliyetlerinin oyun sektörüne yansıması yeni bir kavram değil. Ancak aynı taktiği ’karşı taraf’ da kullanıyor. 31 Mart 2003 tarihinde yer verdiğimiz Special Force da bunlardan birisi. Bu oyunun diğerlerinden farkı, oynadığınız karakterlerin Batı güçlerine karşı savaşan Arap askerleri olması. Pek başarı yakalayamadı, ancak yeni bir kapıyı araladığı kesin.
ABD ordusunun benzer bir çalışmasıysa 7 Nisan 2003 tarihinde yer verdiğimiz America’s Army oyunu. Ücretsiz olarak sitesinden çekip oynayabileceğiniz bu oyun aslında Amerikan ordusunun yeni alacağı askerleri sınamak ve derecelendirmek için kullandığı bir simülasyon. Oyun dünyanın dört bir yanından yüz binlerce oyunseveri kendisine çekti. İlginç detayıysa oyunun başında Amerikan ordusunun ABD’ye bağlılık yeminini etmeniz.
Elbette bu uçların hiçbiri KumasWar kadar devrimsel değil. KumasWar, gerçekle sanalın arasındaki gitgide incelen çizgiyi iyice belirsizleştirmekle suçlanıyor. Yayıncı firmaysa gidişattan doğal
olarak memnun. Tek tehlike dünyada barışın hâkim olması. Yani risk yok!


Nerede oynuyorlar?
Bu alanda yapılan son araştırmalara göre oyunseverler artık konsolları tercih ediyor. Grafik üstünlüğü ve oyun sayısının fazlalığı da bu tablodaki önemli değişkenler arasında yer alıyor.
Konsol ................... 49
Bilgisayar ................... 39
İnternet ................... 7.8
Cep bilgisayarı/telefonu ....... 3.4
Kaynak: Radikal 28 Haziran 2004

 
Süper Teyze 103
  Öğretmen matematik ödevlerini kontrol etmiş,sınıfta dağıtıyordu. Sinanın yanına gelince : - Aferin oğlum, dedi. Dördüncü defadır matematik ödevlerin çok başarılı.Yine bütün işlemleri doğru  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.