Avusturya günlerce bu Türk’ü konuştu
 

1972’den beri Avusturya’da yaşayan ve 10 yıl önce bu ülkenin vatandaşlığına geçen Tunç Hamarat, geçen yıl kazandığı Dünya Yazışmalı Satranç Şampiyonluğu sayesinde ülkenin gündemine oturdu. Bir yıldır başarısı konuşulan Hamarat, "Kalben Türkiye’ye bağlıyım" dedi.

Fizik üzerine lisans yapmak üzere 1972 yılında Avusturya’nın Viyana şehrine yerleşen ve 10 yıl önce de bu ülkenin vatandaşlığına geçen Tunç Hamarat, Dünya Yazışmalı Satranç Şampiyonası’nda geçen yıl büyük ödülü almıştı. Bu alanda 110 yıldır tek bir başarı bile yakalayamayan Avusturya, Hamarat sayesinde ilk kez şampiyonluğu tatmıştı. Başarısı nedeniyle adına hatıra pul bile bastırılan Hamarat, "Bürokratik nedenlerle Avusturya vatandaşı oldum, ben kalben Türk’üm" diye konuştu.

110 YIL SONRA GELEN BAŞARI
Vakit darlığı yüzünden 1963’ten beri yazışmalı satranç oynayan Tunç Hamarat, 1999-2001 arasında süren 14. Dünya Yazışmalı Satranç Şampiyonası’nda üçüncü oldu. Türkiye ve Avusturya’da birçok satranç turnuvasında dereceleri olan Hamarat, Türkiye’yi iki kez yazışmalı satranç olimpiyatlarında temsil etti. Geçtiğimiz yıl ise ’Dünya 16. Yazışmalı Satranç Şampiyonluğu’nu kazanan Tunç Hamarat, böylelikle vatandaşı olduğu Avusturya’ya, 110 yıl aradan sonra satranç alanında büyük bir başarıyı da getirmiş oldu. Tabii bu başarısı sayesinde tüm ülkenin de gözdesi oldu satranç ustası.

HATIRA PULU BİLE VAR
Önce Avusturya Posta İdaresi tarafından bir hatıra puluyla ödüllendirildi. "Bin tane bastırılan pulun sanırım tamamını federasyondakiler almış" diyen Hamarat, bu konuda espri yapmaktan da kendini alamıyor: "Pulun değeri 55 centten (900 bin liradan 5 euroya (9 milyona) çıktı. Millet pulu imzalattı, meğer ben ölürsem çok değerlenirmiş. Aslında pul basılması pek hayırlı haber değil, çünkü genellikle insanlar öldükten sonra pulu basılıyor buralarda, neyse şimdilik henüz yaşıyoruz..." Hamarat, pulun koleksiyonlara da girdiğini belirtiyor. Hamarat, Avusturya medyasının da ilgi odağı olmuş. Yaklaşık bir ay boyunca tüm televizyonlarda ve gazetelerde Hamarat’la ilgili haberler yapılmış. Hatta ülkenin en büyük gazetelerinden Wiener, Hamarat’ı ’Ayın Viyanalısı’ seçmiş. Hamarat’la iki radyo röportajı yapılmış, Avusturya televizyonu için 4 yerde filmi çekilmiş ve önemli bir canlı yayına davet edilmiş. Bu ilgiyi beklemediğini belirten Hamarat, "Dünya şampiyonu olmamdan sonra birden yazışmalı satrancın önemi arttı. Tabii medya beni kullanıyor farkındayım ama ben de onları kullanıyorum." 10 yıl önce Avusturya vatandaşı olan Hamarat, nedenini bürokratik işlemlerle vakit kaybetmeme isteği olarak açıklıyor. Hamarat şunları söylüyor: "Günlük yaşamda pek çok zorlukla karşılaşıyordum; pasaport kontrolü, iş için izin istediğimde birçok kağıt evrak... Bunlarla uğraşmaktansa Avusturya vatandaşı olmayı tercih ettim. Zaten askerliğimi Türkiye’de yaptığım için Türk vatandaşlığı hakkım var. Bir de şu var; Avusturya vatandaşıyım diye Avusturyalı mıyım? Hayır. Bu benim Türk olduğum gerçeğini değiştirmez, çünkü ben kalbimle Türk’üm."
Kaynak:Sabah 2 Temmuz 2004

 
Süper Teyze 57
 Eray okuldan döndüğünde çok heyecanlıydı. Annesine koştu : - Anneciğim ! Bu gün okulda çok ilginç bir şey duydum. Öğretmenler okula geldikleri için  para alıyorlarmış doğru mu ? - E devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.