Semazenlerin sırrı Dünya ekseninde
 

NATO Zirvesi’nin Topkapı Sarayı’ndaki gala yemeğinde semazenleri ilgiyle izleyen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a "O kadar dönüp nasıl düşmüyorlar?" diye soran ABD Başkanı George W. Bush’a, Prof. Dr. Fuat Yöndemli yanıt verdi.
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Yöndemli, ’Mevlevilikte Sema Eğitimi’ adlı çalışmasıyla, halk arasındaki, ’Mevleviler, dini duyguları güçlü olduğu için başları dönmez’ düşüncesini, bilimsel olarak çürütüyor.

Neredeyse 23 derecelik açı
Semazenlerin çalışmalarını izleyen ve muayene eden Prof. Yöndemli, "Mevlevilerin dönerken eğdikleri başlarının açısı, Dünya ekseninde görülen 23 derecelik eğime şaşılacak derecede benziyor. Başlarını 20 - 25 derece yana eğince, iç kulakta bulunan 3 adet yarım daire kanalı, aynı anda eşit derecede uyarılıyor. Kanalların üçü de aynı uyarılınca, etkiler nötralize ediliyor ve baş dönmüyor" diyor.

Denge için, ’konsantrasyon’
Prof. Yöndemli’ye göre, Mevlevilerin dengelerini korumalarının sırrı da, bakışlarını bir noktaya sabitlemelerinde gizli. Semazen, sürekli sol elinin başparmağına bakıyor, gözleri yarı açık kalıyor, etrafında olanla ilgilenmiyor. Bu durumda her tarafı adeta buğu içinde, sisli, bulanık görüyor.
Kaynak: Milliyet 2 Temmuz 2004

 
Süper Teyze 357
Can kardeşi Canan ‘a sordu : - Gerçek bir vampir,geceleri işe çıkmadan önce ne yapar ? Biliyor musun ? - Bilmiyorum, dedi küçük kız. Ne yapar ? - Dişlerini fırçalar !  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.