Bademciklerini Aldırıp İyi Uyuyan, İyi Gelişiyor
  Çocuklar uyuyarak büyüyebilir mi?
Aslında ninnilerdeki " uyusun da büyüsün " sözü bu anlamda doğrudur. Uyku sırasında, özellikle çocuklarda büyüme hormonu çalıştığı için, çocuklar bu sırada daha fazla büyürler. Uyku problemi yaşayan, uyku apne hastalığı olan çocuklarda gelişme bozukluğu görülür, hatta bazı çocuklar uykuda kesintiye neden olan bademcikleri alındıktan sonra, birden büyüme gösterirler.
Bazı çocuklar neden uyumaz?
Hiçbir sağlık sorunu olmayan, huzurlu çocuklar her zaman uykuya eğilimlidir. Büyüme hormonu uyku sırasında salgılandığından, çocukların sağlıklı bir büyümeye ulaşabilmeleri için sağlıklı bir uyku uyuyabilmeleri gereklidir. Çocukların uyku saatleri erişkinlerden çok daha uzundur. Yeni doğanda 15 saatken, sonraki yıllarda en az 12 saattir. Çocukların uykularının bozulmasına sebep olan en önemli sorunlardan biri; burunlarından yeterli nefes alamamalarıdır. Rahat burun solunumu yapamayan çocuklar yatak içinde sürekli döner, kafası terler, hatta horlar. Bu nedenle sürekli uykusu bölündüğünden, gecesini dinlenerek ve rahat geçiremeyen çocuk gün boyu huysuzluk yapabilir. Orta kulak iltihabı olan, diş çıkartan, gazı olan ya da vücudunun herhangi bir yerinde başka bir tıbbi sorunu olan çocuklar huzursuz olup, uykusuzluk sorunu çekeceklerdir. Böylesi tıbbi bir sorunu olmayıp da yine de sağlıklı uyuyamayan çocukların birçoğunun gece uykuda rahat nefes alamama sorunu ile karşılaştıklarını biliyoruz.
Uyku hastalığı kaç yaşından itibaren başlar?
Solunuma başladığı ilk andan itibaren çocuklarda uyku apne hastalığı baş gösterebilir.Özellikle yeni doğanda oluşan apneler fizyolojik sayılıp, herhangi bir tedavi gerektirmemektedir. Bir aylık yeni doğan dönemi bittikten sonra devam eden apneler yada horlama şikayetleri incelenmeye değer. Çocukluk döneminde tedavi kararını genelde annelerden aldığımız bilgilere göre veririz. Gece boyu çocuğun uykusunu seyreden annedir. Eğer anne çocuğunun nefesinin uzun dönem kesilmesinden korkmaya başladıysa, çocuğunun çok huzursuz olduğunu düşünüyorsa, aşırı terlemelerinden şüpheleniyorsa, tedavi amacıyla mutlaka doktora getirmelidir.

Haberin Devamı İçin...
 
Süper Teyze 255
Öğretmen sınıfın en zeki öğrencilerinden  Neşe’ye sordu : - Sence zürafaların boyunları neden çok uzundur kızım ? Neşe cin gibi gülümseyerek cevap verdi : - Ağaçların yüksek dallarında devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.